71

В община Рудозем пускат по график чиновници в отпуск заради скъпия ток

27 души от администрацията на община Рудозем излиза от този понеделник на ротация в отпуск, за да се пести от отопление и ток, съобщи кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

„Мярката е наложителна, заради високите сметки за тока и отоплението, което е на газ и нафта. Има хора, които имат да ползват натрупани миналогодишни отпуски, в това число са и кметове и кметски наместници. Взехме решение да ги пуснем в отпуск - тези, които нямат спешни задачи, така хем си използват отпуските, хем генерираме по-малки разходи. Търсим варианти как да икономисваме средства, защото нямаме избор. В сградата на общинската администрация отоплението не е достатъчно за нормални температури в помещенията и се налага да се включват зимата електроуреди. Някои служители минаха на работа от хоум офис. Гледаме във всеки отдел и сектор да има един човек, за да не спира дейността. С мерките вместо 35 помещения, в момента отопляваме 10 помещения. Налага се да сме много гъвкави в решенията“, коментира Пехливанов.

Рудозем беше първата община в областта, която обяви, че минава на режим на тока на уличното осветление, за да пести пари. „За миналия декември сметките ни за отопление и електроенергия общо на общинската сграда, кметствата, улично осветление и детски градини беше 27 000 лв., а този декември е 68 000 лв. При тази ситуация изравнителната субсидия на общините от държавата трябва реално да бъде не 15%, а 50%, защото иначе не можем да покрием разходите за годината по никакъв начин, ще стигнат парите с всички икономии само за отоплителния сезон, а общините имат и други разходи, които също за завишени заради повишаването на цените“, каза Пехливанов.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?