44

В Девин започна представянето на селата - с възстановки на обичаи, песни и кулинарни изкушения

С възстановка на обичаи, обреди, седенки, богат кулинарен щанд и много песни и хора дадоха началото на тематичните вечери тази година в Девин. За втора поредна година Община Девин стартира поредицата от прояви, които имат за цел да представят традициите, ястията и местния фолклор на различните населени места. Първата за сезона бе на село Гьоврен, чийто самодейци от НЧ “Светлина 1948” представиха типичните за селото обичаи, бит, култура, ястия и фолклор.

Най-известният обичай според домакините им е “Адерлез”, който се отбелязва всяка година в навечерието на 6 май. Тогава в махалите хората се събират в момински двор и в бакърено-меден съд жените и момите поставят китки от пролетни цветя, като всяка има специфичен белег, за да се знае чия е. Така китките престояват през нощта, а на другият ден всички жени и моми пременени в традиционни носии се събират на поляна. Вадят се една по една китките, като в зависимост коя песен се пее в този момент се предсказва късметът през годината на собственичката.

Представени бяха още обичаите “Ашуре”, ”Мартли - Куртли”, “Молитва” и др.

На кулинарния щанд имаше няколко вида качамак, пайове, клинове, палачинки, мекици и още много други изкушения.

Стотиците присъстващи на площад "Игор Юруков" се запознаха с историята и поминъка на Гьоврен, както и с богатият фолклор и с многото талантливи  изпълнители.

Участниците във “Вечер на с. Гьоврен" бяха поздравени и от кметът на Община Девин, Здравко Иванов.

Предстои изявата и на другите населени места от община Девин, които ще се провеждат през летните месеци.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?