2374

В Чепеларе откриха обновения градски парк

Приключиха дейностите по благоустрояване на градския парк в Чепеларе, които са реализирани в рамките на проект „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция (INTEGRA_TOUR). Той се осъществява с финансовата подкрепа на Програма INTERREG V-A „Гърция-България, 2014-2020“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от националните фондове на страните участващи в програмата Гърция – България.

Стойността на строително-ремонтните дейности само за парка е 459 981,34 лв.

Областният управител Емил Хумчев заедно с кмета на община Чепеларе Боран Хаджиев и Слава Пепеланова - председател на Общински съвет Чепеларе прерязаха лентата и парка беше официално открит.

С реализацията на проекта се цели съхраняване и подобряване на местната култура, паметници и природни туристически ресурси и популяризиране на различни форми на туризъм.

В рамките на проекта са изградени три детски площадки с атрактивни комбинирани детски съоръжения – „Крепост“, къщичка „Индианска крепост“, детска люлка тип „Махало“ и люлка клатушка.

Реновираната алейна мрежа на градския парк предразполага туристите и жителите на планинския град да прекарват свободното си време денонощно, благодарение на монтираното ново осветление с енергоефективни светодиодни паркови осветителни тела.

Новооформените  зони за отдих с перголи, пейки и маси за игра на табла и шах създават условия за пълноценен релакс, забава и отмора, а бликащата вода от красивите две нови чешми биха утолили жаждата и направили всеки миг прекаран в парка незабравимо и изключително приятно преживяване.

За любителите на движението и спорта, които следват духа на олимпийските шампиони на гр.Чепеларе е създадена 100 метрова писта за бягане, покрита с каучукова настилка.

С цел популяризиране на интересните и знакови туристически забележителности са поставени  четири табла с информация за интересни обекти и забележителности на територията на общините Чепеларе и Просочани. По инициатива на Община Чепеларе, на гърбовете на информационните табла са  поставени винили с колажирани снимки на рисунки, предоставени по желание от деца, живущи на територията на общината, участвали в конкурс „Нарисувай Чепеларе“.  По този начин и най-малките жители на Чепеларе взеха участие в разкрасяването на парка и ще бъдат съпричастни към опазването му.

В най-скоро време се очаква да поникне и засетият райграс и паркът да разгърне напълно красотата си. Общината ще се грижи за поддържането на тревните площи, а посетителите на парка  ще помогнат за опазването на околната среда като ползват поставените навсякъде кошчета за отпадъци, заявиха от общинската управа.

Частично монтираната нова ограда, намираща се в най-високите части на входа на парка, придава нова визия и предпазва от инциденти.

С цел опазване на постигнатото по проекта в градски парк са монтирани 4 камери за 24-часово видеонаблюдение.

Камери са монтирани и пред Музей на родопския карст и Паметника на загиналите за родината чепеларци – обекти, които бяха реновирани и облагородени в първи етап на проект „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция  (INTEGRA_TOUR). В първи етап освен  цялостна реконструкция и обновяване на  уникалния по рода си Музей на Родопския карст се благоустрои и пространството около Паметника на загиналите във войната чепеларци. Проведе се задълбочено туристическо маркетингово проучване на туристическите културни и природни обекти на територията и беше разработен спектакъла – „пърформънс“ „Звук и светлина” – кратък филм за историята: „Паметта на Чепеларе“.

С финализирането на дейностите по проекта, градският парк се превърна в привлекателно място за почивка и игри на деца и възрастни, а Община Чепеларе в предпочитано място за живот и туризъм.

Отговорността за съдържанието на публикацията се носи от Община Чепеларе и при никакви обстоятелства не може да се счита, че  отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?