Следвайте ни

Уволниха полицай, че прибрал душ слушалка от РПУ

viber icon

Полицай беше дисциплинарно уволнен затова, че си прибрал душ слушалка с мека връзка от баня в РУ- Мадан. Случаят е абсолютен прецедент за органите на реда в региона. Душ слушалката изчезва на 7 юни м.г., неделя, когато младши инспектор К. застъпил 24-часово дежурство в сградата на Районното управление в Мадан. На следващия ден чистачката забелязала, че от тоалетната на приземния етаж липсва душ-слушалка с мека връзка. Видеонаблюдение доказва, че слушалката е демонтирана от К. На видеото се виждало как полицая демонтира слушалката от банята на първия етаж, слиза на приземния етаж, демонтира слушалката в санитарния възел и монтира на нейно място тази от горния етаж. А тази от приземния етаж прибира със себе си в стаята на дежурните и след това си тръгва от смяна. Няколко дни след това началника на управлението го вика на разговор и униформения връща слушалката в службата. Полицаят признава, че е взел душ слушалката, като обясненията му са, че искал да я пробва като размер и като резба, за да закупи нова такава за нуждите на дома си, след което смятал да я върне, нямал за цел да я присвои.

По случая е образувано следствено дело, което още не е приключило.

В края на юни м.г.  директорът на ОД на МВР - Смолян налага на полицая дисциплинарно наказание "Уволнение" за това, че е нарушил етичните правила от Етичния кодекс за поведението на държавните служители, с което е уронил престижа на службата. Полицаят обжалва заповедта на уволнението в Административния съд в Смолян, но магистратите потвърдиха наказанието. По безспорен начин по делото е установено, че служителят е извършил описаното в оспорената заповед тежко нарушение на служебната дисциплина, сочи в мотивите си съда. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Уволненият полицай е с над 20 години стаж в системата. "Случаят е показателен за съхранения морал в Районното управление и органите на реда, след като никой не прикри, а напротив, имаше абсолютна нетърпимост от колегите към деянието", коментира ст. комисар Николай Димов, директор на ОД на МВР - Смолян. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?