Следвайте ни

Увеличава се търсенето на живи елхи за Коледа

Увеличава се търсенето на живи елхи за Коледа. „Заради засиления интерес увеличаваме и предлагането през последните години“, съобщи инж. Елин Лилов – зам.-директор на ЮЦДП.


Над 26 000 елхи ще подсигурят за продажба от Южно централно държавно предприятие на територията си в Южна България. Цената на „живите“ дръвчета варира от 5 до 47 лв., в зависимост от разсадника на предприятието и големината на дървото.

В Смолянска област разсадници има в Смилян и Борино. Освен от тях родопчани могат да си купят живи елхички и в Смолян, на 9 декември, когато елхи с коренова система ще се продават пред сградата на Горското стопанство. В останалите области от ЮЦДП живи дръвчета продават разсадниците в Батак, Пещера, Ракитово, Пловдив, Женда и Чепино.

Живи дръвчета ще се продават и в Кърджали, Пловдив и Пазарджик. От 3 до 8 лева пък са отрязаните дръвчета, според големината на елхата. Подсигурените отсечени елхи са близо 21 700, а с коренова система са 4 700. Тази година предприятието отново има готовност да дарява елхи на социални заведения, детски градини и училища.

Горските ще следят изкъсо за неправомерно отсичане на елхи. Минималната глоба за незаконно отсечено дръвче е 100 лв.„Разликата в цената на елхичката и глобата е сериозна и е по-добре човек да си закупи законно добита елхичка.

Тя трябва да е придружена с писмен документ – позволително за транспортиране и пластмасова пластина, която се поставя на дръвчето. Това доказва законния произход на елхичката“, каза инж. Лилов.

Петя Гайдарова

Кореспондент Смолян екип "регион"

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?