Следвайте ни

Кметът е стълб в центъра на селото - всеки се чеше в него

viber icon

Кметът е стълб в центъра на селото - всеки се чеше в него. Така описва работата на селския кмет най-дългогодишният избираем управник в Родопите, кметът на смолянското село Търън Явор Говедаров. Тази есен той започна 14-и мандат и заяви, че след това вече няма да се кандидатира, а ще подготви млад човек, който да поеме работата и да милее за селото. Той приема болките и воплите на съселяните си денонощно.

При това със завидно чувство за хумор. Казва, че не си е позволявал да отпраща човек, още повече да повиши тон. Така е инструктирал и работещите в кметството. Ако не можеш да му помогнеш, обясни му как да си помогне, но не го отпращай без отговор, посочва Говедаров.  За 40 години кметуване той жени вече второ поколение хора от селото си, а десетки пъти е помирявал съселяни, че е спасил и няколко брака.

Селските кметове в Смолянско са пенкилер, казваше покойният вътрешен министър проф. Георги Петканов, родом от Соколовци.

Търсят ги по всякакви въпроси - ако нямаш превоз, ако не са ти дали социалните помощи, ако имаш да получаваш пратка по пощата, а няма кой да ти я вземе... И им звънят по всяко време на денонощието.

 Добрите селски кметове родопчани описват като всеотдайни и ако отговарят на това - гласуват  да карат пореден мандат. Примери за такива „пенкилери“, които карат болни хора до градовете, снабдяват с лекарства, изпълняват всякаква логистична функция с институции,  създават събития за развитие на туризма и са станали по свой почин рекламно лице на селото си, са освен кмет​ът на Търън и кметовете на Широка лъка - Васил Седянков, на Забърдо - Валентин Черпоков, на Момчиловци - Сийка Суркова. 

Черпоков е известен с атракциите и празниците, които създава, и сам се е превърнал  в атракция.  Кметицата на Момчиловци също е най-доброто рекламно лице на селото си, за което помага фактът, че дълги години бе  журналист.   

„Селският кмет трябва да е близо до хората и да преживява всяка радост и всяка скръб. При бедствие трябва да си до тях, за връзка с всяка институция, при спорове. В същото време трябва да си добър стопанин на селото, защото вече нямаш само своя дом, за който да се грижиш, а носиш отговорност за цялото село, за общ дом.

Трябва да си представителен при посещения на делегация. Много често ми се е случвало да събуя калните ботуши и да обуя веднага токчетата. И 24 часа съм на разположение по всякакви въпроси, достъпна съм през телефон, вайбър, фейсбук. Училище за кметове няма, всеки си пречупва работата през своя поглед. Учител е опитът и личностните качества са тези, които помагат или пречат, а работата с хората е трудна", казва кметът на Момчиловци Сийка Суркова. 

 

Кметът с валяка

Колоритен образ на селски кмет е и управникът на многолюдното село Смилян Чавдар Червенков. Ако напишете Смилян, в Гугъл ще ви изскочат изненадващо десетки линкове за новини от селото, но не свързани с гордостта им - смилянския фасул, а с това, че кметът на смолянското село е подкарал валяк да си валира неасфалтираните улици. Червенков не е роден в Смилян, но иска да прекара старините си в селото. На младини е бил спортист, завършил е Минния техникум в Мадан, но никога не е работил в мина. Работил в заводите около Смилян. Втори мандат кмет, той може да бъде видян навсякъде из селото, но не и в кабинета си. Ако го срещнеш, не е от най-приказливите. Редовно обаче поства във фейсбук свършените от него СМР смилянски новини.

На снимките Червенков може да бъде видян как копае, лепи плочки и ремонтира улици. Преди време управникът смени и покрива на читалището почти сам. Взима валяка от приятел, защото в края на зимата стичащата се от баирите вода направила ями по няколко улици.

За всичките му идеи работната ръка е от него и доброволци от селото, материали получава от община Смолян. Казва, че кметуването е много работа за малко пари, но му харесва да помага на всеки потърсил го. Постоянно живеещите хора в селото са около 1600. Гордее се, че Смилян е от малкото родопски села с положителен прираст. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?