Следвайте ни

Уникален шанс за туризма! Строят писта за самолети в Рудозем

Родопската община вече има разрешително за използване на минералната вода

viber icon

Инвеститори са изявили желание да вложат средства в изграждането на самолетна писта на терена на рекултивираното хвостохранилище в Рудозем, обяви пред пълна зала съграждани кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. "Рискувам да бъда обвинен в популизъм, или да бъда обявен за луд, но на рекултивираното хвостохранилище има възможност за изграждането на огромен спортен комплекс свързан с развитието на туризма. В момента се правят проучвания чрез сондажи, за да видим дали тук бихме могли да мислим и по темата за малка самолетна писта. Подчертавам има интерес от юридически лица - стопански субекти, които се занимават с подобен род неща, които имат желание евентуално да реализираме такъв проект. Общината започва проучвателни работи дали на избрания терен това е възможно да стане. Предстои да се направят геоложки проучвания и да се измерят ветровете", обяви кметът. 

Той представи в Дома на културата в родопския град визията, стратегическите цели и приоритети за развитие на община Рудозем. С екипът му разработили стратегия върху 130 страници за развитието на общината за следващите 7 години. След представянето им започва публичен дебат, като вече са поставени кутии за писмени предложения, такива се приемат и на електронната поща на общината, а кметът покани хората и на индивидуални срещи ако имат идеи, които искат да се обсъдят. 

Визията, която предлага екипът на Пехливанов, е да се работи за просперираща община със стабилен бизнес и повишено благосъстояние на населението, с модерна техническа и социална инфраструктура, чиста околна среда, развит туризъм, утвърдена като икономически център. "Стратегическата ни цел предвижда създаването на нови възможности за подобряване на условията за развитие на местната икономика и средата на живот на хората. Повишаване на заетостта, доходите, образователното равнище и другите елементи на жизненото равнище на населението. Във фокуса като стратегическа цел извеждаме личното благосъстояние, по-добрия начин на живот, по-добрите доходи, по-доброто образователно равнище на всеки един", каза Пехливанов. За тази цел той посочи приоритетите, които управата залага, основният от които е развитие на бизнес средата, конкурентноспособността и устойчивостта на местната икономика и създаване на условия за привличане на нови инвестиции - във всички възможни сектори, както в подобряване материалната база на всички съществуващи икономически единици - производствени предприятия, икономически субекти от сферата на услугите, така и инвестиции в чисто нови бизнес начинания - индустриално производство, туризъм, услуги и т.н. 

Както и приоритет за развитие и модернизиране на местната инфраструктура. Пехливанов заяви, че в края на този управленски мандат, с всички възможни източници на финансиране над 90% от улиците и пътищата - общинска собственост, в общината ще бъдат реновирани. 

Управата залага приоритети и за развитие на туризма чрез оползотворяване на местните ресурси, които според разработките на общината може да генерират нови 500 работни места. Както и за развитие на трансграничното и междурегионалното сътрудничество. "Ключов фактор за успешната реализация е построяването и откриването на ГКПП - Елидже, защото това ще помогне за изключително сериозни икономически обмен, културен и социален с нашите съседи и въобще в целия регион Родопи. Бъдещият ГКПП даже най-вероятно всички ние не можем да си представим какво ще донесе - изключително сериозен трафик, много ползи и много затруднения. Община Рудозем по никакъв начин не е готова да посрещне бъдещия трафик през ГКПП. Ще представя няколко според мен ключови проекта, които тепърва предстои да се търси възможност да се реализират, които да подготвят общината. Един прост пример ще дам - по обходният път нито едно от кръстовищата, които в момента съществуват няма да е подходящо за голям обем превозни средства. Това, което АПИ прави, не е достатъчно. Общината също трябва да направи своите стъпки, да намери съответните ресурси, и това е залегнало в бъдещите ни стратегически планове", посочи Пехливанов.

В туризма кмета изреди куп проекти, сред които създаване на градски парк на терена на общината от 240 декара почти в центъра на града, който в момента е гора. Управата предлага да направи индустриални зони, за което очаква и инвеститорски интерес. Такъв се очаква от хотелиерите и за използване на минералната вода от находището в центъра на града. Досега разрешителното на общината бе за използване на водата от находището като питейна." От понеделник влиза в сила разрешително за водоползване от находището за минерална вода. Най-естественото й приложение е в болницата за рехабилитация, тъй като качествата й са такива, че е идеална за тази цел. Както и в спа центрове в хотели - в съществуващите, така и в нови", посочи Пехливанов. Той заяви, че очаква частна инициатива, а ако ОбС реши и под друга форма решение за създаване и на завод за бутилиране на минерална вода. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (10)

поп саръев

15.02.2020 | 20:42

Помаците никога не са били християни но си продадоха душите на поп Саръ Ага.

Отговори
0 0

Патриот

14.02.2020 | 21:17

На тия Родопски Помаци не им е нужно нищо...Много отях се правят на Българи но си остават Помаци независимо от религията.

Отговори
4 5

Родопчанина

14.02.2020 | 22:41

Ама майка ти обича рязани пишки, нали?

Отговори
0 3

Желязна.

15.02.2020 | 01:52

От писането ви се разбира, че сте нещастен човечец с дребна душица.

Отговори
6 0

Краля на п....

15.02.2020 | 13:34

Помаците сме си ,най - големите Българи,не бъркайте религия и народност.

Отговори
3 1

поп саръев

15.02.2020 | 20:33

Помаците сте българи на кукуво лято а кукуво лято е на свети уи а свети уи е на пу*кин ден.Гладна кокошка просо сънува...

Отговори
1 0

Космонавтчето

14.02.2020 | 20:55

Предлагам кмета да направи космодрум върху хвостохранилището

Отговори
1 0

Космонавтчето

14.02.2020 | 20:55

Предлагам кмета да направи космодрум върху хвостохранилището

Отговори
0 0

напушен китаец

14.02.2020 | 20:34

Ще го пребориме вируса и ще го направиме за 3 дена!!!

Отговори
1 2

Летец

14.02.2020 | 16:10

По голяма инвестиционна глупост не сме чували отдавна

Отговори
5 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?