46
Следвайте ни

Училището на екзарх Стефан възкръсна като феникс от руините СНИМКИ

viber icon

131-годишното школо, строено от местни уста майстори с наклонени навътре стени, устоява на природните стихии и безхаберието през социализма

 

Няма турист, който да не е снимал църквата в Широка лъка и училището в двора й. Някогашното  школо "Свети Панталеймон" има знакова съдба от построяването си до сега. То беше напълно изтърбушено и в руини, но го възстановиха както е било при построяването му през 1888 г. Подобна щастлива съдба едва ли имат много от първите училища в България, гордеят се в Широка лъка.

"Това се случи с огромната подкрепа на Пловдивската митрополия и лично на владиката Николай", отбеляза кметът на Широка лъка Васил Седянков. Пловдивският митрополит неведнъж е на визита в селото, през 2018 г. той доведе и патриарх Неофит за честването на екзарх Стефан, един от най-почитаните ни духовници, известен като спасителя на българските евреи.

Екзарх Стефан е сред знаковите фигури, учили в емблематичното школо. Владиката тогава призова за духовна и материална подкрепа за възстановяването на старото училище. Сградата е била изоставена по време на социализма след незавършена реставрация, но въпреки това, изтърбушена, оцелява над 30 години.

Какви майстори са я строили навремето, така че дори с нарушени конструкция и стени да издържи в руини толкова време, възхищава се Седянков. Майсторите, които са го градили, го направили устойчиво на всякакви посегателства от хората и природни явления. Възрожденците са оставили следа с имената си на двата ъгъла на сградата. На едната е изписан Костадин Бозов от махала Речица, която сега не съществува. А другият е Васил Белогащев-Кьотата.

В Широка лъка и до днес се гордеят, че техните хора са били уста майстори. Направили каменната зидария по специален начин - с наклон от външната страна, заради което сградата, въпреки че е с нарушена цялост, не пада с десетилетия. Възраждането на школото получава силната подкрепа на община Смолян, кметството и общността в Широка лъка - едно от малкото села в страната, което изцяло е архитектурен резерват.

Сградата, свързана с предците на много от широколъчани, започна от тази есен новия си живот, като предстои да се превърне в Музей на духа. "Сградата беше напълно готова преди празника на селото, Голяма Богородица, на 15 август. Всеки турист, преминал тази есен през Широка лъка, се снима пред възстановеното училище и му се радва. Всичко вътре е довършено, всички помещения са с дървени тавани и има атмосфера на някогашното школо. Очакваме следващата година, живот и здраве, като попремине пандемията, то официално да получи благословията на Негово преосвещенство митрополит Николай и владиката да определи статута му", каза Седянков.

Култовата сграда на училището "Св. Панталеймон" се намира в двора на църквата "Успение Богородично". Целият комплекс е паметник на културата от национално значение.

Дълги години родопчани гледаха с тъга състоянието му и очакваха поредната зима да заличи напълно символа на  Възраждането в Родопите. След упорито настояване от кмета и населението на Широка лъка през 2018 г. бяха отпуснати над 760 хиляди лева от Министерския съвет за ремонта на сградата. За реставрацията на училището беше изготвен проект от арх. Румяна Пройкова, експерт по паметници на културата. 

"Много го изстрадахме този обект, но най-накрая стана, с автентични материали, както е било", казва Седянков. Намеренията са в сградата да се експонира дарената на Широка лъка колекция от около 40 платна на художника Владимир Рилски и да има документална изложба за началото на просветното дело, което е с над 200-годишна история. Началото на образованието поставя през 1818 г. първият учител Костадин Василев-Шоко, родом от Югово. Бившият кмет на селото Атанас Каврошилов разказва, че дедите и прадедите им били готови да си продадат нивата, вола и ризата от гърба, за да могат техните деца да се образоват. Църквата "Св. Успение Богородично", до която е първото класно училище в Родопите, има героична история. Тя е построена за 38 дни от местните хора през пролетта на 1834 г., когато българските земи са още в пределите на Османската империя, след специалното разрешение на султан Махмуд Първи.

Горския цар дарява картините си на селото

Владимир Рилски е художник, забележителен творец, мъдрец, свързал живота и творчеството си с Широка лъка и основното училище в селото. Той е роден в Пещера през 1905 г. Учи живопис в Държавната художествена академия - София, и специализира във Виена. През 1945 г. заедно със съпругата си Йорданка и двете деца летуват в Широка лъка. През 1950 г. отново са там и записват децата си временно в училището в селото. Прави две самостоятелни изложби на родопска тематика в София през 1946 г. и 1964 г.  Запознава се с училищния директор Манол Радичев през 1961 г.  Радичев настанява художника в пионерската стая сред гората. Учениците с обич го наричат “Горския цар”. Дарява на селото богат картинен фонд и така Широка лъка има най-голямата колекция от неговите картини.

Умира през 1969 г. “Широка лъка ме плени. Тук е моята работилница и багреница. Широка лъка е столицата на моя живот”, казва Рилски.

Пътят към вярата

Родом от родопското село са екзарх Стефан, четирима генерали и още много образовани българи, които навремето са учили тук. Всеки ден те отивали на училище в двора на храма, който е изрисуван от Димитър Зограф, брат на прочутия Захари Зограф.

Смята се, че храмът е чудотворен, но вътре са останали следи от безобразия на реставратори. След това се построила камбанария в двора с две камбани. В свое послание екзарх Стефан Първи споделя, че църквата в Широка лъка му е помогнала да завърши семинария и да отдаде живота си на вярата, тъй като бил кръгъл сирак.

Света Богородица пък се смята за пазителка на Широка лъка. Предание разказва как на мястото на училището се появила в сияние Богородица и спасила от сеч събраните всички мъже от селото по време на османското иго.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Георги

Георги

19.11.2021 | 10:10

Страхотна статия. Само една лека корекция - бившия кмет се казва Александър Каврошилов. ;)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?