49

Учениците в Смолянско се стопиха с 400

Близо 8700 ученици ще влязат в класните стаи в Смолянска област на 15 септември, сочат данните на Регионалното управление по образованието. За сравнение за учебната година през 2020 г. общо учениците в 10-те общини на Смолянска област бяха 9119 ученици.

Ремонтите в учебните сгради са приключили почти навсякъде, а училищата са подготвени за отоплителния сезон, съобщават от РУО-Смолян.  Има изключения в малките училища, които се отопляват на дърва, но проблема е на път да се реши.  Такава е ситуацията в училището в с. Търън, което е поръчало дървата още в самото начало на лятото, но те все още не са доставени. Школото имало малко запаси от миналия отоплителен сезон.

Общо 25 маломерни и слети паралелки се предвижда да има в община Смолян през новата учебна година. Клас с един второкласник ще бъде създаден в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в смолянското село Арда, сочат общинските прогнози за училищната мрежа. Ученикът е със специални образователни потребности и ще се обучава по индивидуален план. В с. Търън пък ще има само двама първокласници, които ще учат заедно в час с четвърти клас.

През новата учебна година се очаква да се формират 16 маломерни паралелки с над 10 ученика в защитените училища в селата Търън, Момчиловци и Смилян, както и в ОУ „Стою Шишков“ и „Юрий Гагарин“ в областния град. Девет са предвидените паралелки с по-малко от 10 ученици в училищата в Широка лъка, Смилян, Момчиловци, Арда и Търън.

Петима ученици от първи и четвърти клас ще учат съвместно в една класна стая в Широка лъка, а за единствения второкласник в Арда се залага индивидуална форма с намалена норма часове.  Училищата в обезлюдяващите родопски села посрещат прогресивно все по-малко ученици всяка година. Заради обезпокоителните демографски проблеми в планинския район, общинарите осигуряват дофинансиране за гарантиране на паралелките в камерен състав на учениците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Западняк-пропадняк

Западняк-пропадняк

12.09.2022 | 15:17

Слава на Украйна!

Отговори
0 2
Пловдив

Пловдив

12.09.2022 | 14:56

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
1 2
Дофтор

Дофтор

12.09.2022 | 15:41

Трябва да се лекуваш вече ми писна от едно и също . Явно си британец.

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?