Ученици събраха дрехи и храна за семейство без покрив

Домът на Гьокови в с. Змейца пламна при пожар, наши в Австрия видели първи огъня от камерите над селото

Ученици и учители от Професионалната гимназия по строителство и технологии в Смолян събраха дарения за пострадалата от пожар фамилия Гьокови в доспатското село Змейца. Семейството ще получи храни, дрехи, посуда и завивки. В дарителската кампания от Смолян се включи и инициативният комитет, създаден в благотворителната кампания за живота на 18-годишната Атанаска Тарашева от Девин, която миналата година почина от тежкия Сарком на Юинг. 

Десет дни след огнения ад семейство Гьокови все още не могат да излязат от шока и ужаса на преживяното. Къщата изгоря с цялото им имущество. Пет души, сред които и 10-годишно дете, останаха само с дрехите на гърба си и без покрив над главите. Благотворителни кампании за семейството започнаха веднага в селото, в община Доспат и в Смолян. Дарения правят и хора от съседните общини. В Доспатско се събират средства за възстановяване на дома на семейството с дарителски кутии. Общинският съвет в Доспат гласува отпускането на максималния размер на помощи за пострадалото семейство от 2000 лева, а местни фирми дариха бетон и предстои да осигурят строителни материали за градежа. Дарение от хранителни продукти направи семейството на кмета на Девин - Кремена и Красимир Даскалови. Пловдивчанката Лилия Тодорова пък изпрати на семейството завивки, посуда и други предмети.

Пострадалите не са сами, съседи им помагат да разчистят изгорелите останки от дома си. А с дарителските кампании в общината се занимава основно кметът на селото Антон Доспатлиев. В двуетажната къща живееха 82-годишната Рабие, дъщеря  Фатма, брат  Делян със съпругата му Румяна и 10-годишната им дъщеря Анджела.

"Пълен кошмар. В момента, в който излизахме навън, всичко отгоре ни гореше. Въпрос на минути бе да излезем живи навън. Всичко изгоря, в пламъците остана целият ни живот, сега нямаме нищо. От цялото си сърце сме благодарни на всички хора, които са съпричастни на нашата болка", казва през сълзи Фатма Гьокова.

Пожарът тръгна от покрива на 100-годишната къща строена с гредоред и за секунди обхвана цялата къща. Предполага се, че причината е в комина. Семейството, което по това време спяло на втория етаж, чува тропот и в последния момент успяло да излезе навън. Пожарът заснемат видеокамери, поставени от бизнесмен над селото, които предават онлайн за гурбетчиите в чужбина. Живеещи в Австрия хора от селото видели първи огъня на покрива на къщата в тъмното.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?