Следвайте ни

Ученици готвят за медиците на първа линия в Смолян

Призоваха за дарители, които да осигурят хранителни продукти за инициативата

viber icon

Ученици ще готвят топла храна от понеделник до петък за лекарите и медицинския персонал, които лекуват на първа линия болни с COVID-19 в Смолян. Това обяви на брифинг в областната управа началникът на РУО на МОН, Мария Семерджиева. Инициативата на образователното управление се реализира заедно с Областна администрация, Професионалната гимназия по туризъм и строителство и 4 ОУ в Смолян. От понеделник, 23 ноември, учениците ще приготвят ежедневно, с подкрепата на професионален готвач, 45 порции за медиците на първа линия.  Лекарите не могат по 12 часа да напускат работните места и често нямат време за почивка и хранене, каза Семерджиева. Учениците ще готвят в учебния ресторант по време на практика.

"Смятаме, че това е много хубава инициатива, която освен, че ще подпомогне лекарите, ще учи децата на съпричастност. Надяваме се да привлечем още съмишленици, за да бъдем в помощ на лекарите", каза Семерджиева.

Областният управител Недялко Славов призова за дарения на средства за хранителни продукти за Професионалната гимназия по туризъм и строителство, за да може да се осъществява продължително време инициативата. За първата седмица са намерени средства. "Надяваме се да има и още хора, които да дарят, за да има непрекъснатост на тази инициатива. Малък морален жест към тези хора, които 8 месеца дават всичко от себе си", каза Славов.

За последната седмица в област Смолян са установени 139 положителни проби на COVID-19, при 154 за предходната седмица, съобщи Славов. "16 са починалите за седмицата, при 15 за предходната седмица. Оставаме в червената зона, което предполага строгост на противоепидемичните мерки. От началото на извънредното положение в областта има 1313 случая. От тях излекувани са 911, а починалите са 93. Към 16 ноември има активни 309 случая, 226 са на домашно лечение, 83 са хоспитализирани. 8 се лекуват в болници извън областта, 75 са в област Смолян. В областната болница в Смолян са 51 пациенти, в Девин – 12, в Мадан – 9 и в Златоград - 3. Към вчерашна дата по брой установени случаи Смолянска област е на 23-о място в страната. По брой заразени спрямо броя на населението областта е на 11-о място. Темпът на разпространение на заразата в други региони вече е доста по-сериозен“, каза Славов.

Според данните на РЗИ, има намаление на заболяемостта, но тя си остава висока, както остава висока и смъртността. "Заразените лица са със средна възраст 59 години, като 53% са над 60-годишни. 60% от тях са постъпили в лечебни заведения. Отчита се ръст на новозаразените в общините Смолян и Чепеларе. 10 медицински лица са дали положителен тест за седмицата. Карантинираните лица в региона са 170. Средната възраст на починалите е 68.7 години, най-много са на възраст между 65 и 79 години", каза д-р Сийка Чернева, директор на Дирекция „Надзор над заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция.

"В областната болница има 62 пациенти в момента, 6 от които са в интензивно отделение. На този етап се справяме, имаме легла, за да поемем увеличения поток. Вече работи и лабораторията за ПСР", каза директорът на МБАЛ - Смолян, д-р Марин Даракчиев.

Според областния управител, има два основни фактора, които ще окажат влияние на статистиката през настоящата седмица. „Въведените противоепидемични мерки от три седмици сега показват резултат и е факт, че хората стават все по-дисциплинирани. Има единични нарушения при спазване на мерките. Контролът е засилен и ще бъдем безкомпромисни, когато видим, че се нарушават мерките. Второто нещо, което ще окаже влияние е фактът, че лабораторията в областната болница започна работа и ще има по-голям брой проби, в т. ч. и на хората, които ще си заплатят за ПСР-тест. През тази седмица не предвиждаме промяна на мерките, но тези фактори ще окажат влияние върху статистиката“, категоричен е Славов.

На въпрос за високата смъртност в областта Смолян, вследствие на COVID-19, областният управител коментира, че има няколко причини. Първата е, че Смолянска област бе една от първите, които се срещнаха с вируса и продължително време заразата не изчезна и през летния сезон, когато има доста смъртни случаи. Втората причина е застаряващото население в област Смолян. Третата е късното търсене на медицинска помощ. Имахме справка от областната болница, която показва, че пациентите стигнали до фатален изход са престояли в болница 48 или 72 часа и късно търсят медицинска помощ“, обясни Славов и допълни, че продължават да правят по-обстойни и задълбочени анализи за високия процент смъртност в региона.

На снимката: Медиците от Инфекциозно отделение на смолянската болница. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай