Следвайте ни

Учени дискутираха църковното и просветно дело в Тракия

Нови сведения за храмовете в Свиленградско и местни значими личности бяха представени на Шестата национална историческа конференция

viber icon
СВИЛЕНГРАД, Иван ИВАНОВ

Традиционната историческа конференция по повод празника на Свиленград - 5 октомври, отново събра изтъкнати учени историци и краеведи, които представиха свои проучвания за региона на Свиленград. Тази година докладите бяха обединени от темата „Църковното и образователно дело в Тракия XV-XIX век”.

В конференцията участваха учени от БАН – от Институт за балканистика с Център по тракология и от Института за исторически изследвания, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Тракийския университет – Стара Загора, от регионалните музеи в Хасково и Благоевград, както и местни историци и краеведи. Дискутирани бяха въпроси, свързани с отстояване и изграждане на източно-православни храмове в района, където да се служи на български език, изграждане на български училища, бяха изнесени факти и за местни значими личности, работили неуморно за българската кауза и възраждане като струмишкия митрополит Герасим и одринския училищен инспектор Георги Фотев, монах Пантелеймон, създал манастири край с. Студена и др. Представени бяха нови сведения за църквите „Св.Димитър“ в Свиленград и Левка, за Йерусалимово, за трудностите при създаването на Свиленградската църковна околия и др.
Конференцията бе открита от заместник-кмета на Свиленград Мария Костадинова. В приветствието си към присъстващите пък проф. Светлозар Елдъров изтъкна значимостта на темата и отбеляза, че за църковната и образователна институции в Тракия следва да се говори с респект, тъй като именно те са факторите, които в най-голяма степен допринасят за съхраняването на националната идентичност и духовността на българите. Той благодари на директора на Исторически музей – Свиленград, Елена Митева, за отличната организация на историческата конференция, първата от които се проведе преди 6 години. За да се съхранят за поколенията научните постижения, изнесени в докладите, в учреденото издателство към музея има вече 2 сборника с научни студии и статии, посветени на историческото минало и културни традиции на Свиленград и региона, а за печат са подготвени още 3 издания. Докладите от настоящата конференция също ще бъдат събрани в сборник, издаден от музея.

Утре, 5 октомври, е празникът на Свиленград. Той ще започне както винаги в 10 часа, с тържествена света литургия в църквата „Св. Троица”. Оттам ще тръгне и традиционното поклонение с поднасяне на венци и цветя на връх Шейновец, като за целта е осигурен транспорт от общината от храма и от площад „5 октомври”. Общоградската щафета за купа „5 октомври” ще се проведе в парк „Младежки”, от 14 часа. От 18 часа започва фестивалът на духовите оркестри в салона на читалище „Просвета-1870”. /Марица

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?