3906

Тунелна завеса ще правят на свлачището при Тикале

„В момента се изработва техническият проект за укрепване на свлачищно-срутищния процес на републикански път II-86 Соколовци – Смолян – Средногорци при село Тикале /км 109+450/. Той се разработва в три междинни етапи и в момента е третият етап. Проектът се изготвя въз основа на сключен през 2019 г. договор с „Автомагистрали“ ЕАД за проектиране и строителство на обекта“. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), в отговор на питане на „Марица“.  

Припомняме, че свлачището задръсти пътя, основен за икономиката на областта, през 2018 г. След направения тогава оглед и проведеното съвещание с геолози, проектанти и представители от всички заинтересовани служби, се установи, че състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън сервитута на главния път. Пътят със свлачището е единственият подход в тази част на планината. Заради големия трафик в пиковите часове на него редовно се образуват дълги опашки.

Разработен е вариант за изграждането на укрепителна конструкция тип „тунелна завеса“ (открит тунел) по цялата дължина на компрометирания участък.  На 14 септември т. г. проектната разработка на фаза Технически проекти е приета от Експертен технико-икономически съвет на АПИ със забележки. Предстои изпълнителят да представи проекта с отстранените забележки. След предаване на окончателната проектна разработка ще се пристъпи към процедиране на Подробен устройствен план – Парцеларен план и извършване на отчуждаване на земи. След приключване на всички съгласувателни и отчуждителни процедури ще може да се процедира издаването на разрешение за строеж от МРРБ и стартиране на укрепителните дейности в участъка“, заявяват от АПИ.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 3 оценки
4.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?