46
Следвайте ни

Трима туристи се натъкнаха на мечка край Могилица

viber icon

Трима младежи от Варна се натъкнаха на мечка, докато слизали от панорамната площадка "Върхът" над смолянското село Могилица. Вечерта в събота около 20 ч. на телефон 112 те подали сигнал за видяна мечка. Тримата младежи от гр. Варна посетили панорамна площадка "Върхът" над с. Могилица, като преходът им започнал около 18 ч. По маршрута им обратно пътят им бил пресечен от мечка и не могли да продължат. Върнали се към площадката откъдето потърсили помощ. На мястото със съдействието на местния офроуд клуб пристигнали служители на РУ- Смолян и РИОСВ- Смолян. До инцидент не се стигнало, туристите са транспортирани на безопасно място и са в добро здравословно състояние, съобщиха от полицията. 

Панорамната площадка над Могилица е единствената с прозрачен под в Родопите. Тя беше открита през септември миналата година и веднага стана голяма атракция за туристите. Тя е на 9 км от центъра на селото, известно с Агушевите конаци. До нея засега се стига само с високо проходими автомобили, които се предлагат от хора в селата в коритото на р. Арда. Тя  е на 1351 метра надморска височина и от нея се открива чудна гледка в кръг към кула „Снежанка“ на Пампорово, най-високия връх в Родопите - Перелик и върхарите „Карлък“, „ Свобода“ и „Ком“, както и към селата по поречието на река Арда. 

Местните обаче се оплакват цялата година от голяма популация на мечки. Още от пролетта те алармират да се вземат мерки за мечките, за да не пострадат туристи.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?