49

Трима с условни присъди за смъртта на 28-годишен скиор в Чепеларе

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което са потвърдени условните присъди на трима, признати за виновни за смъртта на 28-годишен скиор на ски писта Мечи чал край Чепеларе. Магистратите се мотивират, че Апелативният съд е положил нужните усилия за установяване на истината, относно инкриминираните събития и отговорността на всеки от подсъдимите. Делата бяха срещу изпълнителният директор на „Чепеларе спорт“ Васил П., прокуристът Станимир М. и служителят Кирил Я.. Тя бяха привлечени като обвиняеми за смъртта на 28-годишния Данаил Кънчев от Шумен. Трагедията с него се разигра на писта „Мечи чал“ на 14.02.2015 г.

Данаил бил на почивка в Чепеларе по случай Деня на влюбените с приятелката си. На Червената писта той отскача от бабуна, на около 300 метра от долната лифтова станция, превърта се и излиза извън пистата, на около 2 метра от нея се блъска в ръба на оголената шахта пред очите на приятелката си. Аутопсията доказва, че смъртта му е настъпила от удар на главата в ръба на необезопасеното съоръжение.

В края на 2019 г. Смолянският окръжен съд призна Васил П. за виновен в това, че от м. декември 2014 г. до 14.02.2015 г.,  като изпълнителен директор, поради немарливо изпълнение на управление, ползване и поддръжка на ски писти и съоръжения за развитие на зимен спорт в ски зона, не е изпълнил задълженията си и е причинил по непредпазливост смъртта на скиора, поради което му е наложено наказание от 3 години лишаване от свобода условно с 5 годишен изпитателен срок.

Същото наказание получава и Станимир М., понеже не е изпълнил задълженията, възложени му със заповед на изпълнителния директор на дружеството за обезопасяване на пистата, чрез поставяне на предпазна мрежа и дюшеци върху шахтата и съоръжението за изкуствен сняг, поради което е загинал човек.

На Кирил Я., който е работел като оператор на системата за технически сняг към седалковата въжена линия, е наложено наказание от 1 условно с 3 годишен изпитателен срок.

През юни м.г. Апелативният съд потвърди наказанията. Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?