Следвайте ни

Три уникални телескопа пътуват към Рожен

Обсерваторията ще следи звездите с робот телескоп с 1.5 метра огледало и радиотелескоп на площ от 10 декара 

viber icon

Обсерваторията на връх Рожен ще се сдобие с три нови телескопа за близо 19 млн. лв. Те са последна дума на техниката и всеки от тях е историческа придобивка за българската астрономия, каза пред "Марица" д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория "Рожен".

Единият от новите телескопи, които предстои да се монтират в Обсерваторията, вече предизвика медийното внимание с това, че е с 1.5 метра главно огледало. Но не само огледалото, а и технологията му е авангардна, той е изцяло роботизиран и дистанционно управляем, към него е предвидена автоматизирана метеорологична станция. Той ще може да се монтира в кула с диаметър 8 метра и височина 6 метра. "Това е нова технология, с по-бързи насочвания и по-ефективни наблюдения, което ще разшири възможностите ни за изпълнение на повече астрономически задачи, ще е по-ефективен от най-големия ни телескоп с 2 м огледало, но няма да го замести", каза Петров.

Телескопът струва около 3 млн. лв. и се финансира по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г., координирана от Министерството на образованието и науката. Срокът за изработка и доставката му е 18 месеца, а за неговото монтиране в НАО Рожен – 3 месеца. За него е направен вече първия транш на спечелилата обществената поръчка австрийска фирма ASA Astrosysteme GmbH. Очакваме през лятото на 2022 г. да бъдат направени първите тестови наблюдения с телескопа и той да заеме своето място в научната ни програма, заявяват от Института по астрономия. 

Всъщност телескопа е част от спечеления проект за регионални астрономически изследвания на БАН и НАО Рожен с катедрите по астрономия в Шумен и СУ още през 2011 г., но едва от две години по него започва да се получава финансиране, сега по Европейска пътна карта 2020, посочи Петров.

Със спечелено финансиране от същия проект вече е изготвен оптичен телескоп с 30 см огледало за изследване на слънчевата активност. Той е на стойност около 80 000 лв. и първите кадри от него вече са факт. Сглобен е в Украйна, но заради пандемията не е пристигнал все още в България. Очакванията са да бъде монтиран в обсерваторията в началото на следващата пролет. "Този телескоп също е много важен, тъй като Слънцето и неговата активност са основни определящи фактори с т.н. космическо време, управление и комуникации на сателити, изкуствени спътници на Земята, влиянието на космически фактори върху климатични изменения на Земята и Слънцето", каза Петров.

Третият телескоп също се финансира по Европейска пътна карта 2020. Става въпрос за ново поколение радиотелескоп, които ще бъде разположен на земната повърхност, на площ около 10 дка. За него също е осъществен първи транш от финансирането.

Той ще работи в широка научна програма. Досега са изградени 4 такива радиотелескопа, Италия също е поръчала такъв телескоп и България се нарежда в челните редици в Европа, с възможността чрез него да прави този тип наблюдение на звездите в нискочестотния радиодиапазон. "Такъв телескоп не сме имали в България, ще се радваме да се развиваме и в това отношение", каза Петров. 
Радиотелескопът е с допълнителна инфраструктура и ще се изпълнява по проект за 13 години, а цената му надвишава 15 млн. лв. 

Най-впечатляващото звездно събитие, което сега очакват в Обсерваторията е сближаването на планетите Юпитер и Сатурн преди Коледа. "Това се случва изключително рядко. С просто око ще се виждат като леко удължена точица.

Двете най-големи планети реално ще са на около 100 милиона километра разстояние една от друга, но спрямо нас ще са почти една в друга, тъй като ще са на една линия. Процесът на видимото сближаване на Юпитер и Сатурн ще има своята кулминация на 21 декември 2020 г.

В най-голямата си близост те ще бъдат разделени само на 0,1 градуса. Сближаването ще се наблюдава само в един коридор от около 1500 км на Земята, като в него е и България. Явлението ще може да се види с просто око веднага след залеза на Слънцето в посока запад-югозапад при ясно време", каза Петров.

Той не оспори мнението на изследователи, според които Витлеемската звезда отвела тримата влъхви до мястото, където се е родил Исус, всъщност е била такова сближаване на двата газови гиганта преди 2000 години. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?