Следвайте ни

Три години условна присъда за палежите за 100 хиляди в Борино

viber icon

Окръжният съд в Смолян призна Алпер Джебиров за виновен за двата палежа в Борино на 18 и 24 април 2018 г., от които общо щетите са 95 000 лв. Делото протече по съкратено съдебно следствие днес, заради самопризнанията и разкаянията за стореното от 23-годишния извършител.

Магистратите постановиха условна присъда от 3 години с 5 години изпитателен срок, както и пробация - периодични срещи с пробационен служител. Алпер е осъден да плати разноските от над 5 000 лв. по делото и разноските за адвокат на пострадалите.

Младият мъж се призна за виновен за палежите. На 18 април той подпалил със запалка слама и дърва и ги хвърлил до сграда на ул. "Туристическа", която изгоряла заедно с товарен автомобил и стопанска постройка на две нива, както и дървен навес до нея. Изгорели и движимите вещи в тях. При втория му палеж, който направил заради обида от съсед, изгаря триетажна къща с имуществото в нея, два леки автомобили, офис сграда на ПП ДПС и стопански постройки с вещите и машини в тях и до тях. 
"Съжалявам за всичко, което съм направил и искам да си работя, да си платя щетите. Мисля, че си взех поука, няма да извършвам вече такива глупости. Не искам да влизам в затвора, моля наказанието ми да бъде условно", каза Алпер пред съда. 

По искане на двамата му адвокати бяха изслушани родителите му, които заявиха, че след палежите Алпер е отключил паническо разстройство, а като малък е имал епилептични припадъци. Майка му каза пред съда, че след палежите и престоя му четири месеца в ареста Алпер вдига кръвно налягане и му прилошава, постоянно взима лекарства, съжалява за случилото се и е отчаян. Той заявил и пред родителите, и пред защитниците си, че няма обяснение защо е палил. Според защитата му, че палежите са вследствие на употребен алкохол и лоша компания, но ареста е подействал възпитателно, а след тях, той е помагал за гасенето на пожарите и е предупредил една от комшийките, и в следващите три години е работил в Пловдив, а сега и като общ работник в строителна фирма в София, като не е имал никакви противообществени прояви.

Бащата заяви, че е опериран от херния и в това време Алпер е помагал на фирмата му и помоли да не бъде лишен от свобода, за да работи, да помага на семейството и да си плаща щетите на пострадалите. 

На база експертизите по делото за здравословното му състояние от държавното обвинение заявиха, че приемат, че е съзнавал какво прави и трябва да бъде признат за виновен. Чистото му съдебно минало и разкаянието му са смекчаващи вината обстоятелства. 

Адвокатът на пострадалите поиска ефективна присъда и заяви, че 24 физически лица имат имуществени и неимуществени щети от палежите и досега няма сериозни действия за плащане на щетите.

Съдебният състав конституира като частни обвинители по делото пострадалите Белгин Терзиев, Анифе Терзиева и Джамал Чавдарлъ. Те бяха видимо недоволни от присъдата, като заявиха, че не са получили дори извинение от семейството. Предстои да подадат частни съдебни искове за щетите в отделни съдебни производства.

Присъдата подлежи на обжалване в Пловдивският апелативен съд.

Снимка от съдебната зала днес и архив.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?