49

Три дни празник на смилянския фасул стартира тази събота

Празникът на смилянския фасул се открива по традиция утре в смолянското село Смилян, съобщиха организаторите. Двадесетото издание на празника ще продължи три дни до 30 октомври, като в програмата са изложения на местни производители, конкурс за пано от смилянски фасул, дегустация на традиционна кухня, концерти и др. Всички гости на празника ще бъдат почерпени в събота с безплатна фасул – чорба, приготвена от деликатесния сорт боб.

Празникът на фасула ще е съпроведен през трите дни и с базар на смилянски фасул и продукцията на фермерите от горното поречие на Арда. По традиция ще се проведе и кулинарен конкурс з най-вкусно и оригинално ястие от смилянски фасул. 

Тазгодишната реколта от смилянски фасул е добра, каза бившия кмет на Смилян Сафидин Чикуртев, основател на Празника на фасула и председател на земеделската кредитната кооперация в селото. Кооперацията Тя притежава запазената марка на името "смилянски фасул". Производители на едрия фасул, който родопчани наричат фасульвица и фасульовица, получават от кооперацията етикети с марката, която гарантира, че зърната са отгледани в Смилян и селата от горното поречие на река Арда.

Тази година реколтата та смилянски фасул е по-малка от други години, очаква се да е обаче над 30 тона. Първите количества от нея достигнаха продажни цени от 20 лв. за кило.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?