Следвайте ни

Третата вълна на COVID-19 в Смолянско по-смъртоносна от предишните

viber icon

При третата вълна на Ковид-19 смъртността сред заразените в региона е много по-голяма, отколкото при първите две вълни на заразата с коронавируса от началото на пандемията. Това заяви на брифинг на областния щаб директорът на РЗИ- Смолян д-р Мими Кубатева. При третата вълна Смолянска област имаше печалната слава на почти двойно по-висока смъртност от средната за страната сред заразените с коронавируса.

Данните на инспекцията сочат, че вълната в региона отшумява. 14-дневна заболяемост е 174,8 на 100 хиляди спрямо 185 за страната, седмичния ръст е минус 30,8 % при минус 34 % за страната, а 14-дневната смъртност е 12,75 на 100 хиляди при 15 за страната.

В болниците в областта в момента има 85 души, които са приети с положителни проби на Ковид-19. 43-ма от тях са в областната болница. 12 се лекуват в МБАЛ - Девин, 11 в МБАЛ - Мадан, 9 са в МБАЛ -Златоград, а 10 се лекуват в болници извън областта. 

Новите случаи на заразени с коронавируса за последното денонощие в региона са 13. Те са от четири общини и са на възраст от 40 до 80 г. 7 от тях са приети в болница. Починали са двама мъже, които са с хронично неврологично и сърдечно заболявания. Единият е на 67 г. от община Смолян. Той е починал в дома си. А другият мъж е на 70 г. от община Чепеларе. Той е издъхнал в лечебно заведение извън областта. 

След третата вълна наблюдаваме известно увеличение на сърдечно-съдовите инциденти - инсулти, инфаркти, след изкаран Ковид -19, каза директорът на болницата в Смолян д-р Марин Даракчиев. 

На 10.05.21 г. са извършени 412 ваксинации и до момента общият им брой в областта е 13 350. При 4925 лица ваксинационният процес е завършен. Д-р Кубатева призова хората активно да търсят за ваксина личните си лекари. Сертификати за поставена ваксина се получават по три начина - в кабинета, където е поставена ваксината, чрез електронен подпис онлайн и при джипито.

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?