Следвайте ни

Транспортните фирми в Смолянско в колапс - масово шофьори са в неплатен отпуск 

viber icon

Транспортните фирми са в колапс, масово хората от тях са в неплатен отпуск, а загубите ни са огромни, казват от бранша в Смолянско.

Цялата Смолянска област има само един вид транспорт, този на колела. Много от тях вече са на ръба на фалита.

В най-голямата транспортна фирма в региона, смолянската "Рожен Експрес", в неплатен отпуск за април са 62-ма души от персонала, други са изпратени на Бюрото по труда. Компанията отчита над 150 000 лв. загуби за времето на извънредното положение. От всичките си междуградски линии до София и Пловдив, по които преди пътуваха автобуси по няколко пъти дневно, последно бе възстановила два автобуса седмично." В извънредното положение само ние работихме от фирмите, няма пътникопоток, оборота ни е намалял с над 90%. Надяваме се да започне да се възстановява в следващите седмици", казва изп. директор на "Рожен Екпрес" Николай Карапаунов.

От фирмата готвят документите за 34 души от хората в неплатен отпуск, които да бъдат включени по схемата 60/40. Компанията се слави с имижда на най-опитните шофьори. "Ако ги пуснем на борсата, сме ги загубили, затова чакаме да отпадне извънредното положение и се надяваме да ги запазим", казва Карапаунов. 
Фирмата държи голяма част от линиите и на градския транспорт в Смолян. Те се изпълняват, но също с огромни загуби. 

В извънредното положение се спасяват фирмите, които имат и странична дейност като превоз на работници например, казва Рафаил Сердаров от Сердаров транс ЕООД  - Златоград. Фирмата му не е работила 50 дни и изчислява загубите си на над 30 000 лв."От м. март миналата година досега загубите ни счетоводно са 48%. Никой не съм пращал на борсата, шофьорът е много ценно нещо. От 14 март четирима шофьори са по схемата 60/40. Възстановил съм от седмица линията си до София, но все още на пълна загуба. Надеждата ни крепи", казва Сердаров.

Според него, масово фирмите в бранша се опитват да оцелеят, много от тях със схемата 60/40.

Според Емилия Чипева, шеф на компанията Емилия 98 ООД, която държи линии до Пловдив, схемата 60/40 облекчава само държавата, но не и фирмите. "Загубите ни са на 100 %, няма работа. А данъчните се чудят какви актове да пишат на хората, които не са работили досега. Туризмът е свързан с транспорта на 100%. Това, което се мисли от държавата, за пакети и ваучери за туризма, трябва да бъде свързано и с транспорта, за да се стимулира някак пътникопотока, защото нямаме друг изход. Схемата 60/40 не ни облекчава, заплатите не са единствения ни разход, имаме лизинги, сметки, амортизация и т.н. Надяваме се параноята да намалее и държавата да ни помогне", казва Чипева. В нейната фирма 20 работници през април за били в неплатен отпуск.  

 

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?