Следвайте ни

Отказаха гражданство на грък, който мечтае да е българин

viber icon

България отказа гражданство на Ридван Караходжа от село Пулево край Ксантий. 47-годишният  мъж чака от три години българско гражданство.

"Разбрах, че съм българин, след като отворих един стар куфар на дядо ми Идриз с документи", разказа преди време пред  "Марица" Ридван.  

Преди това нямал никаква представа, че има български корени. Наоколо всички говорят на родопски диалект, а в училищата учат гръцки и турски. Селото на Ридван - Пулево, е населено изцяло с българи мюсюлмани. Като такива са преброени от българската държавна статистика в периода 1918 - 1942 г. През 20-те години на 20. век християните от селото са изселени, а останалите жители казват, че говорят "помацки" език.

Заедно с молбата си до властите в България Ридван Караходжа е представил и документ за български произход. 

Получил обаче отказ, като мотивът е, че искал българско гражданство, за да пътува и за съдимостта му, тъй като Ридван води дело за освобождаването му от училището в Ехинос. Той отказал да преподава турски език и настоявал да преподава майчиния си език. Предложението за отказ от българско гражданство е от Дирекция "Миграция" на МВР. 

Ридван е издал речник с 1000 страници, с над 50 000 думи и форми на българския език, а в блога си Pomlex.com е събрал внушителна сбирка на гръцки и български език от родопски песни, истории, обичаи и мнения за българите в неговия край в Северна Гърция.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (1)

Пенка от Левкара

Пенка от Левкара

09.07.2020 | 11:02

Само като му чета името е от най-старите гърци! Нещо като старото българско име Хюсеин Мехмет! Иначе е похвална сбирката му "на гръцки и български език от родопски песни, истории, обичаи.."

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?