Следвайте ни

Тимуровска команда снове из Родопите

Внуци под наем цепят дърва и правят оцет от ябълки

viber icon

За пръв път в живота си сякох дърва, няма да го забравя, казва студентът по икономика от Турция Ахмет Тасдемир. Чужденецът кове незабравимите си спомени като един от 12-те внуци под наем в Родопите. Това са шестима младежи от Бурса и още толкова от България, които сноват по села и махали в Маданско,  за да помагат на възрастни и самотни хора. Те ще вършат добрини два месеца по проект на сдружение „Деца със специални потребности“, който се реализира с подкрепата на Община Мадан.

„Внуци под наем“ всъщност е безвъзмездна доброволческа служба. Момичетата и момчетата посещават селата и със съдействието на кметските наместници изпълняват всякакви задачи, свързани с грижа за възрастни хора. Чистят дворове и градини, доставят и готвят храна, копаят и събират реколтата. Ако се налага, търсят медицинско обслужване за възрастните хора и им доставят лекарства. Вече имат и впечатления  от новите дейности, които им се е налага да вършат.

„След определена възраст хората започват да се държат като деца, стават чувствителни и любопитни и това ни сближава“, казва Ахмет. Побелелите дядовци и баби са им мили, тъй като младите чуват от тях повече тъжни изповеди, макар че има и зевзеци.

"Една баба ни се оплака, че децата <210> работят в чужбина и не ги е виждала от много време. Затова се разплака от радост, когато отидохме да <210> помогнем. Тъжно е, че възрастните тук често са самотни, ежедневието им е монотонно. Ние като млади хора можем да направим ежедневието им по-приятно и вълнуващо", казва Ахмет.

„Според мен бабите и дядовците навсякъде по света са готови да направят всичко за внуците, дори и за тези под наем. Те винаги ни чакат с широко отворени врати. Всеки ден ни посрещат с усмивка и ни изпращат с лакомства. С радост ни разказват за времето, когато са били млади, за техните внуци и роднини“, споделя и Сузана Георгиева.

Една от бабите не можела да повярва, че получава помощ и грижа от напълно непознати хора. Първо помислила, че сънува, после се разплакала от  радост и благодарност. Сузана членува в "Деца със специални потребности" и за разлика от Ахмет е участвала в много проекти на организацията. Тя е на 22 години и е студентка в УНСС, специалност „Маркетинг“, мечтае в бъдеще да има собствен бизнес. „В Родопите хората са с големи сърца и винаги са готови да помогнат на човек в нужда. Чрез този проект успях да разбера на практика българската поговорка "Сговорна дружина планина повдига", казва тя. А вече е усвоила и ново умение - за пръв път прави оцет от ябълки.

Младите са създали клуб за виртуално общуване „На мегдана“, за да съдействат на възрастните да общуват със свои близки и приятели в социалните мрежи. Организират и онлайн вечеринки за повдигане на духа.

"Най-важното обаче е, че се отнасят с възрастните хора така, както биха направили истинските внуци със своите баба и дядо", казва кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

„В благородните инициативи в полза на обществото човек винаги изхожда от личното и ако има душа и сърце, преминава в общото. Така се случи и с мен. В трудните времена, в които живеем, станахме свидетели на събития, които почти не сме допускали. Най-уязвими са възрастните, които живеят в бедност и самота, ала се засилва и младежката безработица", заявява ръководителката на проекта Емилия Георгиева, председател на УС на СНЦ "Деца със специални потребности" - Мадан. Затова смята целта на проекта за особено актуална, тъй като се полага грижа за възрастните чрез доброволчество на безработни младежи като възможност да изградят трудови навици и да развиват социални умения.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?