2374
Следвайте ни

Терморезервоар за минерална вода изграждат в Баните

viber icon

Терморезервоар за топлата минерална вода изграждат в Баните. Курортното селище е известно с лековитата си минерална вода. Десетилетия наред хора с различни здравни проблеми се лекуват в балнеосанаториума със 150 легла, отсядат и в редица хотели, които ползват лековитата вода.

Съоръжението се изгражда в центъра на Баните, като вместимостта му е за 100 кубика. Той се прави с термоизолация, така че водата да запазва температурата си от 42 градуса, с която извира. „Има необходимост от такъв резервоар, особено през летния туристически сезон, когато всички комплекси искат да ползват едновременно топлата минерална вода. Досега това се правеше по график, което създаваше неудобство и напрежение", каза кметът на община Баните Павлин Белчев.

Около 10 са засега базите, които ползват с разрешително минералната вода - хотели и комплекси. "Резервоарът е важен и за сигурността на бъдещите инвеститори, имаме такива и те трябва да бъдат спокойни, че ще имат възможност да ползват водата в нужните им обеми", отбеляза Белчев.

Двама инвеститори започват изграждане на комплекси в курортното село. Холандски гражданин планира да има работещи басейни в бъдещия си аквапарк още през следващата година, както и да изгради хотелски комплекс, а български инвеститор ще изгражда четиризвезден хотелски комплекс в центъра на Баните. „Надявам се, когато бъдат готови и влязат в експлоатация и тези бази, да се разшири портфейла на туристите, които пристигат за почивка и балнеолечение в нашата община и да можем да предлагаме достатъчен обем услуги и на по-заможните сред тях“, каза Белчев.

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?