71

Търсят се осиновители за 40-те питомци от „Къщата на кучетата“ в Смолян

В Смолян стартира кампания за осиновяване на кучетата от къщата на ул. „Кольо Шишманов“. Пенсионерката, която се грижи за над 40 животни, поиска помощ от медиите. Недялка Пенева моли хора, които обичат кучетата, да осиновят някой от питомците й.

След десетки жалби, основно от лая на кучетата и мръсотията край къщата от тях, преди броени дни от няколко институции влязоха на изненадваща проверка в дома на пенсионерката, която отглежда десетки кучета, които е прибирала от улицата. Полицейски и общински служители както и ветеринар от  БАБХ-Смолян се опитаха да преброят питомците на  бившата учителка.

Проверката показала, че са над 40 четирикраки. Експертите от общината обясниха, че Закона за защита на животните им връзва ръцете. Според него, при липсата на регистриран приют в града, единственото, което могат да направят са по-чести проверки и контрол. Решиха кучетата да се обезпаразитят, кастрират и ваксинират безплатно, но след това са длъжни по закон пак да ги върнат в двора на пенсионерката. Докато хората от квартала пишат жалби срещу шума и миризмата, възрастната жена защитава с пълна сила семейството си от четириноги.

Тя нарича кучетата свои деца и заявява, че се грижи за тях по принуда. Спешно й се наложило да ги спасява, тъй като разбрала, че някой взима от града кучетата и ги избива на сметището.  Казва, че е научила животните да живеят в мир както в една глутница. Твърди, че и всяко животно си има талант. И дори е кръстила едно от тях Лили Иванова, тъй като според нея пее добре.

Жената е с решение от ТЕЛК, заради болести. Казва, че пенсията й е малко над 400 лева. За да имат животните храна всеки ден, често тя гладува. Заради това, както и заради жалбите на съседите, е готова да даде за осиновяване поне 15 кучета. Всички кучета са дребни породи, подходящи за отглеждане в апартаменти. Доброволци от Смолян, които обичат четириногите се включиха в разгласата на осиновителната кампания.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”