4232

Таня Светлинова от ДПС стана шеф на РИК - Смолян с решение на ЦИК

Таня Светлинова от ДПС беше избрана за председател на Районната избирателна комисия в Смолян. ЦИК определи служебно Светлинова да е председател, а Добрин Тодоров да е секретар на комисията.

Избрана съм от ЦИК за председател на РИК-Смолян за изборите на 9 юни. До момента съм била пет пъти в състава на РИК – Смолян и един път в състава на ОИК, като от тези пет пъти в РИК съм била член на комисията, а в ОИК бях секретар. Винаги има трудности, но съм уверена, че ще се справим заедно със състава на комисията“, каза Светлинова пред "Марица".

Централната избирателна комисия определи 13-членния състав на РИК в Смолян, защото парламентарно представените партии не се разбраха за председателското място на Районната избирателна комисия /РИК/ в Смолян по време на консултациите, свикани от областния управител Захари Сираков. Тогава постъпиха две предложения за председател на РИК за 22-ри многомандатен избирателен район. Припомняме, че от "Възраждане" предложиха Добрин Тодоров, който е магистър „Финансов контрол и външен одит“,  а от ДПС – Таня Светлинова, която е магистър инженер по „Информационна сигурност“. И двамата кандидати са били в състава на РИК на различни позиции. Дебатите продължиха повече от час и след кратко прекъсване за обмисляне на предложенията за председател, двете политически формации – ДПС и "Възраждане", не се споразумяха и останаха зад своите номинации. След като не беше постигнат консенсус за председателската длъжност, крайното решение за състава на РИК - Смолян беше взето от ЦИК днес.

На консултациите представителите на парламентарно представените партии се обединиха около предложението РИК да има четирима заместник-председатели, но не постъпи нито едно предложение за секретар на РИК.

В крайна сметка състава на РИК – Смолян е:

1. Председател Таня Светлинова/ДПС/;

2. Зам. председател Венета Русева, юрист, /ГЕРБ – СДС/;

3. Зам. председател Анастасия Караманолева-Пенева, юрист, /ПП – ДБ/;

4. Зам. председател Костадин Чаталбашев, юрист, /БСП за България/

5. Зам. председател Соня Коджебашева, юрист, /Има такъв народ/

6. Секретар Добрин Тодоров /Възраждане/

     Членове:

7. Малинка Кордова, финанси, /ГЕРБ-СДС/;

8. Веселин Грашев, икономика /ГЕРБ-СДС/;

9. Василка Гатешка, финанси, /ГЕРБ-СДС/;

10. Маргарита Солакова, юрист, /ПП – ДБ/;

11. Димитър Марев, юрист, /ПП – ДБ/;

12. Ренета Стефанова, право, /ДПС/;

13. Стефка Станкова, икономика, /Възраждане/

РИК Смолян встъпва в правомощията си на 20.04.2024

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?