Следвайте ни

Свлачище заплашва да отнесе къщи край Доспат

Скатът в село Црънча трябва да се укрепи с подпорни стени

viber icon

Свлачище на пътя за доспатското село Црънча застрашава да отнесе обори и къща. Паднала земна маса е затворила едното платно на пътя за селото и стои така от половин година. Свлеченото вече е обрасло в треви и местните негодуват, защо не се разчиства. Те настояват да се вземат спешни мерки преди зимата.

Свличането стана през февруари тази година по време на бедствено положение и обхвана площ от около 500 квадратни метра. 

"Информирали сме МРРБ и държавното дружество за геозащита - Перник. От там направиха проучване на място и регистрираха свлачището. Голямо е и опасно, цялата земя по ската нагоре се е напукала на вълни. Експертите на "Геозащита" излязоха със заключението да не пипаме свлачището, тъй като ако изчистим пътя, ще се свлече целият скат отгоре, върху който има обори и жилищна сграда, които са пряко застрашени. Анализът им приключи със становище, че трябва да се проектира обезопасяването му с подпорни стени и други едновременни мерки. И за да спестим време от избор на изпълнител и процедури, сме възложили директно на "Геозащита" да изготвят проекта. Когато той е готов, веднага ще започнем укрепването на свлачището", каза началникът на отдел „Общинска собственост” в община Доспат инж. Николай Велинов.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?