Следвайте ни

Светият синод ръкополага смолянския архимандрит Висарион за епископ

viber icon

Светият Синод, в своя пълен състав под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит единодушно прие днес предложението на Пловдивския митрополит Николай за ръкоположение в епископски сан на Високопреподобния архимандрит Висарион (Гривов), архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и игумен на манастира „Св. Троица” – Кръстова гора.

Наречението на архимандрит Висарион, с титлата „Смоленски”, да бъде извършено днес в Синодалната палата, а епископската хиротония да се извърши на 21 февруари (неделя), от 9,30 ч. в Митрополитския храм „Св. Марина” в гр. Пловдив, реши Св. Синод.

След хиротонията епископ Висарион ще продължи своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит.

Архимандрит Висарион (Георги Павлов Гривов) е роден на 6 юли 1971 г. в гр. Пещера. Произхожда от религиозно семейство. Основното си образование завършва в ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Пещера, а средното си образование е завършил в гр. Пазарджик. През учебната 1994/5 г. е завършил двугодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. През 2002 г. е завършил Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Свв. Кирил и Методий“. Постриган е за монах на 4.11.2002 г. в манастира „Св. Троица“ – Кръстова гора, и ръкоположен за йеродякон на 25.11 и за йеромонах на 27.11.2002 г. от приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений. Духовен старец му е Плевенския митрополит Игнатий. Назначен е за игумен на манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора на 1.4.2004 г. Отличен е с офикия „Архимандрит“ от Пловдивския митрополит Николай на 26.7.2007 г. Архиерейски наместник на Смолянската духовна околия е от 1.6.2010 г.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?