49

Супермодерен и обновен: Планетариумът в Смолян отваря врати

На 29 февруари т.г. от 10:30 часа ще бъде официално открит обновеният Общински културно-образователен  център „Планетариум с Астрономическа обсерватория“ в гр. Смолян, съобщи Виолета Филипова от община Смолян.

Емблематичната звездна институция отваря врати на 6 септември 1975 г. и за изминалите 49 години се доказва като най-популярната туристическа дестинация в града и водеща в страната. Планетариумът е посетен от почти 3 милиона ученици и граждани от страната, и туристи от чужбина. Проведени са над 30 000 лекции-сеанси в звездната зала и 6 000 демонстрационни наблюдения с телескопи – дневни на Слънцето и вечерни на нощните небесни светила.

За тези години основен ремонт не е извършен, а само частични ремонти.

След спечелен проект на Община Смолян на 30.12.2020 г. се подписа договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.022-0005-C01 и стартира изпълнението на проектно предложение с наименование „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура – сграда на Планетариум Смолян“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 4 403 997.59 лв.

След изпълнението на проекта е извършен основен ремонт и реконструкция на сградата. Подменени са основни енергоспестяващи източници, като дограма, топлоизолация на стени и покрив, отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации и др. Обособена е интересна и лесно достъпна вертикална планировка, дори за хора с увреждания.

Другата много важна част от успешния проект за обновяване на Планетариума е доставката на ново модерно и високо технологично оборудване и обзавеждане за Звездната зала, обсерваторията и останалите помещения в сградата.

Лентата на обновения и реновиран Планетариум ще прережат кметът Николай Мелемов и директорката на звездната институция Цветелина Генчева.

Ще се отслужи водосвет за здраве, благоденствие и успехи.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 5 оценки
4/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
jesous

jesous

26.02.2024 | 13:25

On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I've had. It sunbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :- . CHECK IT:→ →www.cash.salary49.com

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?