Следвайте ни

Студент вдигна чешма като родопска къща

viber icon

23-годишен студент изгради чешма като родопска къща край родното си село Късак, община Доспат. Фикри Кехайов учи четвърта година в специалност "Педагогика" в Софийски университет. От ученик се запалил да прави макети на къщи и да рисува. Решил и чешмата на дядо му и баба му да претвори в родопска къща.

"Чешмата е правена от дядо ми Шабан през 1982 г., беше се разрушила, веднъж я въстановихме, но се разруши и реших да я направим с бетон, за да е стабилна и да е в унисон с родопската природа и с традициите, казва внукът. Заедно с брат си и братовчед си той изгражда чешмата във възрожденски стил с типични за родопските къщи особености и дори с покриви покрити с тикли.

"Исках да представлява точно къща, защото къщата е символ на дома и семейството, а чешмата е символ на нашето семейство", казва младият педагог. Красивата чешма е в местността "Лешника" до атрактивна за туристите беседка, близо до пътя Девин - Доспат.

Това не е първата инициатива на младия педагог. Преди три години той направи горска библиотека край селото си, по маршрута за внушителния местен водопад. "Като студент не можех да поддържам библиотеката, но децата от училището в Късак я поддържаха и сега има много книги. Никой не краде от книгите, взимат, четат и връщат, добавят и нови книги. В библиотеката има различни игри, казва Фикри.

В Доспатско е традиция всяка фамилия да има своя чешма за хаир. 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Маргарита

Маргарита

13.05.2020 | 17:22

Поздравления за този достоен младеж! Дано има последователи. <3

Отговори
0 0
До Петя

До Петя

11.05.2020 | 11:32

Пише се "възстановявам", а не "въстановявам"

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?