Следвайте ни

Структури на БСП в Смолянско протестират срещу избора на водач на листата

viber icon

Структури на БСП в област Смолян излязоха с отворено писмо до председателят, Изпълнителното бюро и НС на Левицата. В него те заявяват, че са разочаровани от начина, по който е избран водач на листата за предстоящите парламентарни избори. За водач на листата на БСП в Смолянска област беше посочен депутатът Александър Симов, който е от Стара Загора.

"За нас, общинските структури на БСП на Борино, Баните, Девин, Рудозем, Чепеларе, е важно кой в БСП ще застане срещу статуквото, а не кой ще бяга от листа в листа по регионите. Да, партията ни се демократизира, промените в Устава го доказват, Председателят ръководи партията на базата на пряк избор, изказват се различни мнения, членовете на БСП почувстваха духа на промяната. Общинските организации приключиха номинациите за народни представители, но за нас е смущаващо, че ИБ на БСП, НС на БСП, дори ръководството на Областния съвет – Смолян не сондираха мнения за номинации и предложения за водачи. Членовете на НС от областта, не са извадково представителство. „Посочването“ на водачите по области се извърши преди приключването на всички събрания и конференции в страната", заявяват социалистите. В писмото си те питат: "Защо никой не ни попита кой да застане начело на листата в областта? И защо от медиите научаваме кой е водачът ни? В крайна сметка членовете ни остават неуважени и манипулирани. Остава усещането за предрешеност и може би за задкулисни уговорки". 

От структурите заявяват, че, познавайки спецификата на региона и толерантното съжителство на двете религии, винаги са се стремили да запазят тази хармония, тъй като тя е носила успехи. "Затова е важно, когато се определя водачът ни листата за парламентарните избори, то това да става след изключително точна преценка. Всяка външно наложена кандидатура без да е обсъдена от общинските структури е тревожен сигнал за нас и води до свиване на електората ни", се казва в писмото. 

Социалистите заявяват също, че липсата на комуникация през последните две години между Общинските съвети и Областния съвет е нарушила живия организъм на партията в областта.

Те твърдят също, че отказът на областното ръководство от "другарство, съгласуваност и взаимопомощ по всякакви партийни и други въпроси, както и целенасоченото бездействие, особено в периодите на предизборни кампании, срива доверието ни пред избирателите". "Разгарящите се дебати и „другарски съдилища“, заплахи и интриги, в които не желаем да участваме, са индикатори за проблеми на местно ниво и въпроси за решаване. Ние, социалистите от родопските общини Борино, Баните, Девин, Рудозем, Чепеларе заставаме зад необходимостта от формиране на политическа воля, която да отдалечи партийното ръководство, членовете и симпатизантите на БСП от междуличностните борби и същите да се заемат с приоритетните задачи за бъдещето на нашето общество и държава в сегашната динамична среда. Ще успеем само с единство, честност и справедливост!", заявяват от структурите.

Писмото е подписано от председателите на ОбС на БСП Борино - Цветка Такова, ОбС на БСП Баните  – Севда Чолакова, ОбС на БСП Девин  – Дияна Чаушева, ОбС на БСП Рудозем – Йорданка Чакърова и ОбС на БСП Чепеларе – Екатерина Петрова.

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Така стоят нещата

Така стоят нещата

05.02.2021 | 11:17

Демокрация, но по комунистически.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай