49

Стремглаво се увеличават болните от COVID-19 в Смолянско

В 8 училища от 5 до 12 клас минават на онлайн обучение за седмица

На свое заседание днес Областният кризисен щаб за противодействие на разпространението на COVID-19 обсъди актуалната епидемична обстановка в област Смолян. Директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева предостави данни за тревожното нарастване на случаите на Ковид-19 в област Смолян. Епидемичната обстановка  продължава да се влошава. "Ако в понеделник 14-дневната заболеваемост е била  749 на 100 хиляди, то вчера тя вече 1 030. Седмичният ръст е 62,2% , а само за понеделник и вторник имаме 37,5% увеличение на новите случаи. 14-дневната смъртност също нараства-от 17,7 на 22,6 на сто хиляди през последната седмица. Ново регистрирани са 486 положителни случая, а само за понеделник и вторник те са 350.   Във всички общини има  увеличение броя на заразените. Най-голяма е заболеваемостта в община Смолян -1788 на сто хиляди. Хоспитализирани през седмицата са 97 лица", посочи д-р Кубатева.

Болниците се справят с натиска, около 38% от леглата за Ковид в област Смолян, са свободни. Няма хоспитализирани деца с Ковид в областната болница, посочи д-р Емилия Апостолова-зам.-директор на МБАЛ-Смолян.

Расте броя на заразените от сферата на образованието, както учители, така и ученици. Тук искам да отбележа също, че учениците боледуват не само от Ковид, но и от грип и от чревни инфекции. Медиците отчитат, че клиниката е лека, повечето пациенти остават на домашно лечение, лошото е, че боледуват и ваксинирани и преболедували хора“, посочи д-р Кубатева. По думите й много важно е носенето на маски,  спазването на дистанцията и редовното проветряване на помещенията.

Щабът прие предложението на РУО на МОН, в осем училища, в които има регистриран голям брой на отсъстващи ученици, паралелките от  5-12 клас да преминат от понеделник, за една седмица, на он лайн обучение. Това са СУ “Христо Ботев“-Девин, ОУ “Васил Левски“-Златоград, СУ „Васил Дечев“ -Чепеларе,  а в Смолян -ОУ „Иван Вазов“, ЕГ „Иван Вазов“ ОУ“ Юрий Гагарин“, ППМГ „Васил Левски“ и  СУ „Св.Св. Кирил и Методий“.

Остава засилен противоепидемичният контрол в рисковите обекти на територията на област Смолян-детски заведения и училища, лечебни заведения, социални институции, търговски обекти, транспортни средства и заведения за хранене и развлечение. Преустановява се провеждането на всички масови прояви на закрито-фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер. Посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни, ще става само след представен валиден "зелен" сертификат.

Ще се обърне внимание и на работата на Общинските щабове за борба с Ковид-19, които са пряко ангажирани в дейностите за предотвратяване на заболяването, съгласно Новия национален план.

Усилията ще бъдат насочени също и към ускоряване темпа на ваксинация в област Смолян. В тази кампания освен институциите, ще бъдат привлечени медиите и бизнеса.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?