44

Стръвница не спи зимен сън, убива животни по стопанствата в Арденското корито

309 мечки бродят в Родопите

Разрешение за отстрел на проблемна мечка поиска Държавното горско стопанство в село Смилян от Министерството на земеделието. До момента са регистрирани пет нападения на мечката над домашни животни. Сред пострадалите стопани е Ангел Христов, който отглежда 20 крави в района на село Черешово. Има и осем телета. Мечката посещава стопанството му за втори път. „Мечката ми унищожи две малки приплодчета. И при колегата има две-три убити животни. Хората в района се страхуват. Никой не излиза, никъде не ходят, стоят си по къщите, само по дворчетата и така, никой никъде не ходи. Мечката на края на селото се появява, видели са я на чешмата в два и половина следобед ходи си и изобщо не я притеснява нищо“, казва Христов.

Според експертите, заради топлата зима, мечките въобще не са успели да заспят зимния си сън. Търсят храна и затова нападенията са започнали толкова рано.

„Те трябва да се хранят по някакъв начин, а животните, които ги гледат на пастир на открито са най-лесната плячка. От средата на януари до сега имаме пет нападения над домашни животни, като мечката е убила две юници и три телета, на трима стопани с животновъдни обекти, които са отделни, в съседните населени места. Това са от порядъка на 3-4 километра ареал, като населените места, в които е извършено нападението са Турян, Кошница и село Черешово. Най-много щети има около селата Черешово и Турян. Миналата година също имахме нападения в този район. Бяхме изискали от министерството разрешение за отстрел, но същото не беше реализирано до края на годината и сега наново сме отправили искане за издаване на разрешително“, каза инж. Анатолий Елев - директор ДГС-Смилян.

Той посочи, че се предполага, че е същата мечка, станала стръвница.

Според местните обаче мечката не е една и ако се отстреля хората пак няма да се успокоят.

В последните години популацията на кафявата мечка се увеличава. По данни на Регионалната дирекция по горите в Смолянския регион има вече 309 мечки.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 1 оценки
3/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?