Следвайте ни

Страшна драма! Парализиран мъж живее в пълна мизерия

viber icon

Парализиран мъж живее в пълна мизерия в изоставена постройка в кв. Петровица в Смолян. За потресаващата гледка подаде сигнал чрез медиите млада майка от квартала, която ходи да го храни, тъй като човекът не може да става изобщо. Той е гол, потънал в нечистотии, а в помещението е пълно с боклуци, има и бълхи. Над главата му обаче има две икони на Света Богородица.

Журналисти издириха самоличността му, тъй като няма лична карта. Захари Даракчиев е 58-годишен. Родом е от Рудозем, но отдавна е дошъл в Смолян. Хората го познават като кротък човек. Изкарвал си прехраната като поправял чадъри на автогарата в кв. Устово. От квартала редовно му помагали кой с каквото може, един му давал пари, друг го черпел храна или чай, разказват от две заведения. Преди около два месеца получил инсулт и изчезнал от улиците. Минал слух из квартала, че е починал, но се оказало, че е парализиран на легло. Според негов племенник, има приятел, който да му помага. Захари има роднини в квартала, но отдавна не поддържа контакт с тях. Пиeл алкохол и те се отдръпнали от него. Последните години се настанил в изоставени отдавна помещения на работилници до бившето ученическо общежитие в кв. Петровица.

Какъвто и да е човека, не може да се зареже в такова състояние, не е човешко, затова сме общество да си помагаме, казва младата майка Димитрина Костадинова, която храни Захари. Занесла му и юрган, след като видяла, че е гол. Човек е слаб до скелет, целия нахапан от бълхи. От социалните служби му доставят топла храна всеки ден, но Захари не може сам да яде сам, налага се да бъде в институция под постоянни грижи.

Мъжът няма постоянен адрес, живял винаги в изоставени постройки. В една от тях му изгорели личните документи. Шефът на ОД на МВР - Смолян ст. комисар Николай Димов лично се ангажира да му изкара нови, като плати таксите от джоба си. С проблема с регистрацията му на постоянен адрес пък се ангажира кметът Николай Мелемов. Захари отказва на социалните да бъде настанен в болница, а за да го настанят в социален дом е нужно решението от ТЕЛК, но не могат по закон, защото мъжът дължи на държавата 1165 лв. за здравни осигуровки.

В Смолян журналисти стартираха дарителска кампания за събиране възможно най-бързо на средствата, за да бъде настанен "живия скелет" в социален дом преди зимата. 
Средства ще се събират и в дарителски кутии в магазини в града. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?