Следвайте ни

Стягат протести и в Смолянско заради стопираните ремонти на пътищата

viber icon

"Ще излезем на протести ако не се довърши ремонта на входната артерия на Девин. Това е единственият вход и изход на града. Ремонтът се извършва в активния туристически сезон,  колите минават по една пътечка, а двете бутилиращи вода фабрики в Девин работят на пълни обороти през лятото и едва минават камионите през отсечката", заяви кметът на община Девин Здравко Иванов. Поводът е писмо до фирмата, изпълняваща текущите ремонти по пътищата от републиканската пътна мрежа в Смолянска област, че се стопират всякакви дейности.  

"Озадачен съм! Има писмо от АПИ към фирмата, с която е сключен договор за текущ ремонт, това е недопустимо! Звънях и поставих въпроса и в АПИ, и в МРРБ. Едностранно да решат да спират кардинално всички проекти, трябва прецизиране на това решение. Целият път е разкопан и да се зареже в това състояние е недопустимо, трябва да се довърши задължително", заяви Иванов.

Дългоочакваният ремонт на входа на курортния град трябваше да започне април т.г., но се забави и започна с началото на лятото, така колите се прецеждат през прах, ями и дупки. За да се оправи пътя, се правеше ремонт на водопровода отдолу, за да не се копае после новия асфалт. За него има договорено финансиране от държавата за 2 244 000 лв.


 "Отводнителният колекторът е направен на 90%. На 95 % са изпълнени бордюри и водопровод. Фирмата е мобилизирала техника, ако бъде спрян, кога да мобилизира отново техника и да работи на терен? Ако не се вземат мерки, ще се вдигаме на протести, това не може да остане така!", заяви Иванов. 


С остър пост в социалните мрежи излезе депутата д-р Даниела Дариткова. 
"Пълен хаос и безотговорност! Спряха всички ремонтни дейности по републиканските пътища от Смолянска област. Бяха положени огромни усилия и труд, за да тръгнат тези толкова важни за областта проекти. Още в сряда, в първия работен ден на новото 46-то НС, ще направя питане до служебния министър на МРРБ, защото това е единствената област на колела и потърпевши от тези безумни действия са единствено хората от региона", заявява д-р Дариткова.


Освен входа на Девин са стопирани ремонтите на пътя Соколовци – Баните, който е 41 км и е с най-висока стойност от заложените ремонти в региона -  45 358 438 лв. Ремонтът по него наскоро започна. Блокиран е ремонта и на пътя Стояново – Бял Извор – Падина – Неделино, който е за над 8 млн. лв. Както и на пътя Рудозем - яз. Пловдивци на стойност 12 970 012 лв. За ремонта на тази отсечка имаше протести от село Елховец, през където минава трасето. 


"Това е много лошо и не би трябвало да се случва, по много причини, това са започнати обекти, а областта е само с автомобилен транспорт, и всеки един от обектите е много важен за региона. Водих разговори с зам.-министъра на регионалното развитие Тодор Анастасов, всички проекти са възложени без търгове, но спирането е заради липсата на финанси в АПИ, спрени са временно. Като започне работа новия парламент да реши какво да се прави, тъй като няма пари в АПИ, някой е подписал договори, които са необезпечени. Специално за Девин, областно пътно управление води преговори с изпълнителя да се запечата поне до биндер, за да може да се минава през участъка. Ако трябва и аз ще протестирам, защото това са важни за областта ремонти", каза областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Сестра Галева

Сестра Галева

20.07.2021 | 11:15

Каде е ония оправач мунчо юмручето да оправи държавата нали се мрънкаше ама нека идете и гласуваите за галевица чалгарите и пинокио и чакаите да направят нещо за народа

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?