Столични фотографи идват за лавандулите над Блатница

Лилавите цветни "коловози" красят корицата на книгата "101 романтични места в България"

Ралица ИВАНОВА, Пазарджишка Марица

Професионални столични фотографи и любители на добрите снимки пропътуват над сто километра и час и половина, за да направят романтична фотосесия в лавандуловите полета до стрелчанското село Блатница. На такива се натъкна и наш репортер през уикенда. Само за половин час две коли със софийска регистрация пристигнаха, оборудвани с фотоапарати, стойки, специално осветление и всичко необходимо за професионалното заснемане. По техни думи това са най-добрите лавандулови полета в региона, с най-стройните редици от лилави цветове и сравнително високи на ръст. Това били условията, по които спецовете зад камерата избирали фона на сесиите си. Допълнителна екстра било красивото и самотно дърво в края на едно от полетата, което допринасяло за още романтика на кадъра.

В търсене на лавандуловите полета из Стрелчанско се натъкваме на доста земи, засети с ароматното цвете, и прави впечатление, че повече от тях са с огради и мрежи откъм пътя. От местни жители научаваме, че отскоро са така обезопасени. Откакто станало модерно хората да се снимат сред лавандулите. Собствениците на реколтата не били доволни, че всеки може необезпокоявано да тъпче из плантациите им, затова взели мерки. Лавандуловото поле със самотното дърво над Блатница е сред малкото останали неоградени. И въпреки че не се намира до асфалта, а до него се стига по малък, неравен, черен път, бабуните и подскачането на колата не обезпокояват решилите да се снимат.

Интересно е, че точно снимка на лавандуловото поле със самотното дърво над Блатница е и корица на изданието "101 романтични места в България". Изглежда като излязла от приказките - оцветените в лилаво цветни “коловози” се редуват с геометрична точност, следвайки релефа на хълма. И за разкош - едно дърво в края на хоризонта, което разчупва монотонността на пейзажа и приковава погледите. Така екипът, заснел корицата на книгата, описва гледката, която се открива веднага след изкачването на баира. "101 романтични места в България" е трети пътеводител на авторите Иван Михалев и Елина Цанкова, които добиха популярност с блога си "101 отбивки". В последното си издание пътешестващото семейство поставя фокус на любовта, като използва концепция, предлагаща преживявания, а не просто маршрути. 

Фотосесиите в лавандуловите полета са хит в последните години. Неслучайно почти всички професионални фотографи от областта, и не само, вече имат "лилави" кадри в портфолиото си. Красотата на ароматните цветни "коловози" избират младоженци за следсватбена сесия, абитуриенти, влюбени, бременни или хора, просто решили да си подарят няколко романтични кадъра. Вече не е странно дори, че в интернет пространството има обяви за лавандулово поле под наем за фотосесия. Немалко собственици намериха този така предприемчив начин да припечелят още преди да са обрали реколтата. Миналата година цените за декар на час бяха около 10 лв., а по изгрев и залез-слънце тарифите скачаха двойно. Не е тайна, че точно тогава стават най-добрите кадри. Най-находчивите бизнесмени дори бяха сложили екотоалетни и кафеавтомати за своите клиенти. Или поне така твърдяха в обявите си. Така и не стана ясно дали офертите за лавандуловия декор са просто шега. Още не се е появил някой, който да си е платил за удоволствието да се щракне на лилав фон./Пазарджишка Марица

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?