2374

Столицата на смилянския фасул представя Родопите в Пловдив

Регионалният етнографски музей в Пловдив и НЧ „Проф. д-р А. Златаров“ в родопското село Смилян представят съвместно Родопите под тепетата на 4 юни.

Събитието ще се проведе под надслов „Образи, звуци и вкусове от планината на Орфей“ и е част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Реализира се в рамките на Програма „Наследство ІІ“, направление „Фестивали и творчески инициативи“, с финансовата подкрепа на Общинска Фондация „Пловдив 2019“ и домакинството на Регионалния етнографски музей – Пловдив, който е партньор на творческия замисъл, реализиран от самодейните състави при НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с. Смилян, съобщиха организаторите

В музея ще се открие фотоизложба „Села, памет и живо наследство във фотообектива“ от 11.30 ч. Експозицията представя живи традиции и обичаи от 12 селища от Родопите чрез фотографиите на 10 автора. Фотосите са анотирани на български и английски език и ще бъде експонирана до 11.06.2022 г.

Атрактивна за зрителите ще бъде и танцово-музикалната възстановка „Родопска сватба“, която ще бъде представена от 12 часа. Обичаят ще пресъздадат от Групата за изворен песенен фолклор и Клуб „Хоро Смиляна“ при НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с. Смилян. Хореографията е дело на Васка Христова, а музикалния съпровод на каба гайда ще бъде на Светлозар Чалов.

В двора на музея ще бъде открит от 12.30 ч. до 15 ч. и щанд на производители от селищата в района на Горното поречие на река Арда. От него посетителите ще могат да си закупят сезонни билки, сладка и сушени горски плодове.

Още актуални пловдивски събития четете в новия Справочник на "Марица" 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?