46

Стефан Янев от Смолян: Ножът е опрял до кокала, всички сме потърпевши от струпването на кризи

„Ножът е опрял до кокала, всички ние сме потърпевши от струпването на кризи. И в момента политическите решения, които се взимат, правят ли живота ни по-лесен? Ставаме ли по-богати и по-лесно ли решаваме ежедневните си проблеми, или става обратното? След като ставаме по-бедни и по-болни, накъде вървим?“ Това каза пред публиката в Родопски драматичен театър в Смолян тази вечер ген. Стефан Янев.  

Той обяви, че срещата с гражданите в родопския град е първата от серията срещи, които той и неговите съмишленици планират да направят в цялата страна. „Знаете, че да бъда сред Вас, в постоянен контакт с гражданското общество, е сред моите основни приоритети. Аз и моите съмишленици от ПП “Български възход” започваме открити срещи с гражданите в цялата страна, за да чуем Вашите позиции, мнения, предложения и идеи за решаване на най-наболелите проблеми пред страната ни. И не, това няма да бъде партийна обиколка с цел агитация и даване на празни обещания. Вярвам, че точно тези наши срещи ще поставят началото на един нов, по-ефективен модел на политическа комуникация и взаимодействие с гражданското общество“, заяви Янев.

„Определихме като основна цел да променим отношението в чисто партиен план на връзката между партия и гражданско общество. За мен партийния живот е именно това - да се търсят общите идеи. Да работим така, с душа и сърце, че да запазим и надградим оставеното от предното поколение и да можем с леко сърце да гледаме нашите деца в очите“, каза още пред смолянчани ген. Янев.

В дискусията кметът на рудоземското село Чепинци, Мустафа Брахимбашев, му постави въпроса за бюджети за селските кметове, тъй като сега те за всяко нещо са зависими от общинските управи и не могат да осъществяват никакви собствени политики.  "Само сме пощальони и хора, които хората да псуват. За една метла трябва да искаме със заявка от общинския кмет", каза Брахимбашев. 

Янев заяви че бюджетите на селските кметове, както и за децентрализацията, чрез която в общините да остават част от данъците, за да се осъществяват местни политики, са важни теми, и за тях трябва да се търси промяна в законодателството.

Пред медиите той заяви:

„ Аз не съм тук да давам политическа оценка, решихме да се видим тук с реални хора, с техните проблеми. Оценката ми за това, което се случва в последните дни и месеци е без промяна. Тя се касае най общо казано в това, че управляващите - и парламентарното мнозинство, и изпълнителната власт, до голяма степен не разбират начина на функциониране на държавата, не разбират институционалните връзки, които съществуват .между отделните елементи на тази система. И съответно това, което виждам като решения е общо взето хаос, непоследователност. Не виждам промяна, напротив не само че не се утвърждава институционалния подход при решаване на проблемите, а се задълбочава този проблем. Дори ако щете правят се опити и да се разрушават определени системи, които са съществували, дали са работили добре или зле, от всички нас българските граждани зависи да ги направим работещи“, каза ген. Янев.

Той отбеляза, че със съмишлениците му не са готови за предсрочни избори, тъй като не са регистрирали партия все още. Все още сме в начален етап, каза Янев. Но отбеляза, че се готвят, и със срещите по места иска да подготвят своя екип и връзка с гражданите. Една от основните ни амбиции е да затворим тази пропаст между партиите и гражданското общество, заяви Янев.

Генерал Янев, добави че в никакъв случай не иска промяна във външнополитическата ориентация, защото за България стратегическия избор да е част от ЕС и НАТО е направен и от тук нататък нашата задача като общество и политически партии е как да намерим възможния смислен подход от тези членства и да защитим българските национални интереси по най-добрия начин. "По отношение на сигурността, ако говорим за НАТО, означава да инвестираме по-малко за собствената си сигурност, защото разчитаме на колективната система за сигурност. А по отношение на ЕС е защита на българския интерес при подготовката на различните директиви, защото сме част от този съюз, защото сме длъжници, защото много често в политическото говорене казваме, че ЕС е решил това, не е така, ние сме част от тези решения, те са и наши. И ако не сме ги съгласували с нашия национален интерес, значи не сме си свършили работата".

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Asen

Asen

14.05.2022 | 19:58

Кризите се трупат, защото няма кой да ги решава! А много от тях бяха предизвикани умишлено от действията на управляващите! Като например, кризата с газа! Ако не бяха демонстрирали своята безгранична евро-солидарност и пълно неглижиране интересите на населението и икономиката, поне до края на годината щяхме да имаме газ. Да не забравяме и далаверите - посредниците при енергоносителите ще ни струват нови милиарди!

Отговори
0 2
Бббб

Бббб

13.05.2022 | 23:41

Този човек не е разбрал основно нещо, щял да създава партия с идеи, да бъде близо до гражданското общество. Не е разбрал, че зад всички идеи и партии първо има пари и икономика. Нищо не става без управление на паричните потоци. Но човекът държи повече на идеи, партии, политика. Тук на Балканския полуостров не става. Поредния спасител, месия, честен, морален и т. н. Е, няма да му се отвори парашута, трябва да слезе на земята!!!!

Отговори
13 3
не се лъжете братя българи, тоя беше министър-председател

не се лъжете братя българи, тоя беше министър-председател

13.05.2022 | 22:53

ТИ КАКЪВ ПОТЪРПЕВШ СИ -Ти заедно с Радев докарахте хаоса,глада и престъпността. Бил потърпевш, че назначи децата си на държавна хранилка, а сега любимата му приятелка Ралица командва. Безчестие, наглост и алчност това си др.Янев.

Отговори
13 6
РОДОПИТЕ ПОДКРЕПЯТ СВОБОДНА УКРАЙНА, А НЕ АГРЕСОРА РУSSИЯ!

РОДОПИТЕ ПОДКРЕПЯТ СВОБОДНА УКРАЙНА, А НЕ АГРЕСОРА РУSSИЯ!

13.05.2022 | 22:30

Ма то много хора си събрал бе, бат Стефане?

Отговори
13 6
Асеновград се гордее с вас господин генерал Янев

Асеновград се гордее с вас господин генерал Янев

13.05.2022 | 21:47

И Пловдив е с вас!

Отговори
10 15
гордееш се от безчестието на зелените чорапи

гордееш се от безчестието на зелените чорапи

13.05.2022 | 22:55

с кое се гордее, че той и радев докараха хаоса и глада в държавата. гордееш се, че янев назначи децата си на държавни заплати огромни.

Отговори
10 7
Има светлина в тунела

Има светлина в тунела

13.05.2022 | 21:33

Достоен български, натовски генерал! Има светлина в тунела!

Отговори
8 16
отвратен комунист

отвратен комунист

13.05.2022 | 22:56

той докара тъмнината с радев

Отговори
10 8

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?