Следвайте ни

Стефан Янев от Гела: Приоритетите на ИТН са като тези на служебното правителство СНИМКИ

Хиляди се събраха на 18-тото гайдарско надсвирване на Илинденските поляни

viber icon

"Не го познавам Пламен Николов. Нямал съм честта дори да разговарям с него, независимо че е народен представител. Единственото, което мога да кажа, е да му пожелая успех. Да има качества и нерви, да бъде в състояние да води, защото ситуацията е бих казал нетипична и личността на кандидата за премиер е много важна, предвид факта, че електоралната подкрепа за бъдещ кабинет към момента не е достатъчно ясна". Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред журналистите на поляните над родопското село Гела, където днес се провежда националното гайдарско надсвирване. 

"Така че неговата личност е от изключителна важност, дали той е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа от парламента, за да може да бъде съставено правителство. И този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с достатъчно дълъг хоризонт, за да направи промените, които смята за необходимо да направи. Защото се страхувам, че ако това не се случи, алтернативата е някакъв вид криза, задълбочаване на политическата, а може би и поява на междуинституционална криза", каза още той.

Премиерът посочи, че очакванията му са народните представители да намерят помежду си "онази сила и мъдрост да направят и подкрепят необходимите коалиции или групи по интереси и мнозинства, така че да има едно стабилно управление, което да отговаря на очакванията на българските граждани". И подчерта, че българите искат промяна и продължаване на реформите, които служебното правителство е започнало. 

"Не искам да звуча като ментор на едно правителство, но приоритетите, които чухме вчера от кандидата за премиер, на практика до голяма степен повтарят свършеното от служебното правителство. Защото и по отношение на подготовката за бъдещата вълна при неблагоприятно развитие на ковид кризата, и по отношение на плана за възстановяване и развитие, нещата са до голяма степен свършени. И от тук нататък могат да бъдат само продължени. По същия начин стои въпросът и с пенсиите. На практика, буквално в четвъртък приехме предложение за промяна на държавния бюджет, което включва и бюджета на Националното обществено осигуряване. Така че в голяма степен мисля, че основата е положена. При добро желание от парламента всички неща могат да се случат в обозримо бъдеще, от порядъка на месец-два", коментира премиерът.

На въпрос дали ще има министри от служебния кабинет в редовното правителство той заяви, че това е въпрос на приоритети и разговор между партиите. "И на базата на това дали кандидата за премиер е в състояние да води", заключи премиерът.

Стефан Янев откри 18-ото гайдарско надсвирване на Илинденските поляни. 

"Както казват родопчани - без гайда нищо не става. Радвам се да ви приветствам от името на домакините, които съм сигурен, че ще демонстрират типичното родопско гостоприемство. Искам да споделя обаче и това, което виждам - голямо мнозинство от хората, които са от цялата страна, не само родопчани, но и всички българи, обичащи традициите и родопската музика. Това е радващо и показателно, защото освен традициите и музиката, виждам и среща на поколенията, виждам и млади и стари, както сред изпълнителите, така и сред публиката. Това е важно, това е което ни крепи, това е което ни прави българи", каза в словото си от сцената служебният премиер.

"След едногодишно прекъсване заради коронавируса, тази година отново тук се събират родовете, гости от цялата страна и чужбина. Гайдарското надсвирване навършва пълнолетие. Днес за всички нас е празник, в който ще се срещнат различни поколения, за които родопската традиция е ярък пример как трябва да се съхранява вековната история, да се отдава почит и да се отстояват изконните български корени", каза в словото си кметът на община Смолян Николай Мелемов, като поздрави участниците в надсвирването със символа на Родопите - каба гайдата. 

Множеството приветстваха зам. - министърът на регионалното развитие Захари Христов и депутатът д-р Даниела Дариткова, както и областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.

В надсвирването участват над 50 гайдари, като най-малкият е 5-годишният Стефан от София. Малчуганът обра овациите на публиката. Надсвирването продължава до довечера, когато е награждаването на най-добрите в трите възрастови групи. По традиция журито оглавява проф. Милчо Василев от Музикалната академия в Пловдив. Водещ на уникалната гайдарска фиеста за пореден път е примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова. На поляните има десетки палатки и сергии, като се продават от халища до кинкалерия. Десетки са скарите, като кебапче и кюфте са на цена 2 лв., свинска пържола е 7 лева, а кило чеверме с кост е 30 лв., а без кост -60 лв.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Безочие

Безочие

31.07.2021 | 15:14

Голямо нахалство, какво сте свършили - едно голямо нищо. Само приказки. Добре че, скоро ще си отивате.

Отговори
2 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?