46
Следвайте ни

Стартират археологически проучвания в пещера до Чепеларе

viber icon

От днес стартираха археологически проучвания на пещера  „Чая“ до  Чепеларе. Финансирането е осигурено от Община Чепеларе по програмата за туризма за  2021 г., приета на заседание на Консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината, съобщи Ангел Влахов. 

Проучването се осъществява под ръководството на доц. Костадин Кисьов и София Христева - докторант в Националния археологически институт към БАН, с участието на Марин Господинов - директор на Музей на родопския карст Чепеларе и представители на пещерен клуб „Студенец“ Чепеларе.

Пещерата е регистрирана за пръв път през 1995 г. При палеонтологични изследвания на плеистоценска бозайна фауна в района на Чепеларе, проведени от Музея на родопския карст през 2017 г. и 2018 г., под ръководството на Марин Господинов, в пещерата бяха открити фрагменти от глинени съдове. След определянето и датирането на фрагментите стана ясно, че пещерата е обитавана в периода на бронзовата и желязната епохи (III- II хил. пр. Хр.), което я прави едно от най-ранните пещерни обиталища в Родопите  и най-ранното и единствено открито засега такова за територията на Община Чепеларе, посочи Влахов. 

През този сезон археолозите ще проучват привходните части на пещерата и началото на основната галерия.

Поради близостта на пещерата до града и живописния район, в който се намира, както и уникалността на обекта, амбицията на Община Чепеларе и Музея на родопския карст е да превърне пещерното обиталище в туристически обект, както и да обособи екопътека до него.

Всички археологически находки ще постъпят във фонда на Музей на родопския карст в Чепеларе, където ще бъдат експонирани. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?