71

Стартира дарителска кампания за изграждане на 111-метров пилон с трибагреника

Пилонът ще бъде най-високият в ЕС и ще се извиси на Роженските поляни в Родопите

 

В Деня на народните будители стартира Национална дарителска кампания „България заслужава!“ за изграждане на 111-метров пилон, на който гордо ще се извиси българското национално знаме. Роженските поляни в Родопите ще бъдат домакин на рекордния флаг – място, символ на силната вяра в корените ни и всичко българско, съобщи Владислава Андреева от името на фондация "Наследство в бъдещето".

Пилонът ще е най-високият в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. Така националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон, поставен на най-високото място в целия свят.  

"Знамето ще се вижда от километри разстояние, а енергията му ще се усеща в цялата страна, за да върне вярата в колективния граждански патриотизъм и да се превърне в ново вдъхновение за нацията", посочва Андреева.

Инициативата е на фондация „Наследство в бъдещето“, която през последните 11 години организира и реализира най-мащабните събития на българския дух, традиции и национална идентичност, сред които и Рожен-Събор на народното творчество и животновъдство. На всички тях, водени от чист патриотизъм и любов към Родината, неправителствената организация засвидетелства почит към българския трибагреник.

Изборът на височината на пилон „Рожен“ да бъде 111 метра не е случаен  - 111 000 квадратни километра е площта на България. Трите единици символизират пробуждането на духа, а новото начало, от което нацията ни има нужда днес, е въплътено в цифрата 1. През 2023 година, когато пилонът ще бъде издигнат,  се навършват и 111 години от Освобождението на Родопите. 

Пилонът ще е с диаметри 3 метра при основата и 0,75 метра при върха. Конструкцията, проектирана с устойчивост на вятър със cкорост до 180 kм/ч, ще е от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра. Коничният стълб, с общо тегло от  55 тона, ще има електрическо задвижване на флага. Знамето ще е с площ от 1000 кв.м и размери 25х40 метра. 

"Проектът ще бъде реализиран изцяло с дарения от българи в и извън пределите на страната ни, за да обедини нацията в изграждането на безспорен, притегателен център на чистото родолюбие. Флагът ще бъде едно достойно и нужно наследство от българите днес за българите утре. Една нова надежда за възраждане на полезния колективен патриотизъм, вярата в националните ни символи и събирателна точка на българите от целия свят. Проект, направен от българите за България, защото тя го заслужава", заяви Андреева. 

Пълна информация за Национална дарителска кампания „България заслужва“ може да се намери на www.pilon.rozhen.bg, като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, ще бъдат публикувани ежеседмично.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Баба Меца

Баба Меца

02.11.2022 | 11:10

Бай Ганьовски патриотизъм. Абсолютно излишно начинание. По-добре да дадат парите на няколко селски читалища или училища в района.

Отговори
1 0
Поп Славейко

Поп Славейко

01.11.2022 | 13:30

То и най дългата пейка беше там.Орязоха гората и изкрадиха материала.Бе има ли овце ще има и кои да ги стриже

Отговори
1 0
Мария Петрова

Мария Петрова

01.11.2022 | 10:32

много тъпо!

Отговори
3 0
Коментар

Коментар

01.11.2022 | 10:08

Тъпо е да обезобразиш планината от оатриотизъм

Отговори
3 0
Милка

Милка

01.11.2022 | 10:18

Споделям напълно! Абсолютна глупост!

Отговори
3 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?