2374

Стара традиция: Три тона храна раздаде фермер в Девин за бебе

Рашко и Марияна Кехайови от девинския квартал Настан събраха стотици хора на т.нар. молитви, които се правят за новородено дете в региона. Молитвите са стародавна традиция. Те са се правили навремето за всяко бебе, но днес традицията бе възродена от семейството с еко ферма Кехайови над Девин. Те отглеждат над 300 овце, 40 крави и 20 коне.

Семейният им празник се превърна в празник за няколко села. На бавен огън и по стара рецепта беше приготвена гощавката от близо три тона храна. Първото е боб чорба, в която готвачите са сложили 75 кг фасул. Второто основно ядене е царевична трахана - 130 кг и бяла пшеница - 50 кг, както и около 45 кг масло и 500 кг теле. Всичко това беше сварено в 11 казана трахана, 4 казана с фасул и в 3 казана месо. Две жени майстори са основните готвачи, а млади момчета и мъже са помощници в основното бъркане през цялата нощ, в което се крие и майсторското приготвяне на молитвите.

Раждането на Рая Андреева Кехайова празнуваха кв. Настан, Девин, Смолян и селата Грохотно, Беден и Смилян. Нареченият курбан е основно за здраве и за успех на детето. Бащата на Рая, Андрей, е потомствен животновъд, а младата майка - Паолина е студентка в специалност „Начална педагогика“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Майна

Майна

15.05.2022 | 16:19

Браво тракийци

Отговори
7 2

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?