Следвайте ни

Стана страшно! 120 пъти над нормата са цианидите в р. Юговска

viber icon

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки 2 - 12 милиграма/л при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма/л. Аналогични са и анализираните показатели от тръбите, отвеждащи дренажи води –  13 милиграма/л. Тези стойности  още веднъж потвърждават, че незаконно заустените води са с характер на отпадъчни и са източник на замърсяване на водите в реките Юговска и Чепеларска. Това съобщи областният управител Дани Каназирева по данни на Басейнова дирекция.

От направените анализи е установено, че в река Юговска, преди заустването на отпадъчните води от хвостохранилището, не се открива наличие на свободни цианиди, а след заустването тяхната концентрация превишава максимално допустимата концентрация (7 микрограма при норма 5 микрограма). Както съобщихме днес по-рано, при устието на река Юговска е установена същата наднормена стойност на свободни цианиди. В пробите от всички 7 пункта по р. Чепеларска и р. Марица не са установени концентрации на свободни цианиди.

По случая с поредното замърсяване Каназирева е разговаряла и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, тъй като министерството е страна по концесионния договор с „Лъки Инвест“ АД и като концедент следи за изпълненията на задълженията на концесионера. Министър Теменужка Петкова е разпоредила незабавно извършване на проверка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Поп Саръев

Поп Саръев

05.03.2020 | 16:07

Ехее ми те помашките овце още от кумонизма ги третираха с най различни отрови за какво да се плашат изградили са имонитет.

Отговори
1 0
Милен

Милен

23.02.2020 | 08:51

Замърсяване 100 пъти над нормата!!!! Бяхте споменали, че използването на цианиди е забранено в ЕС. Не разбирам защо има норми за тях в такъв случай? Пипитайте Дани Каназирева!

Отговори
6 0
Васко

Васко

23.02.2020 | 08:42

Най чистите реки, най чистата природа. Жалко е българи. Жалко е.

Отговори
8 0
Еколог

Еколог

23.02.2020 | 01:55

Браво, само финансови наказания ще регулират и възпитат бизнеса в България

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?