Следвайте ни

Стадо мечки броди край родопски села, хората бягат

viber icon

"Три големи мечки с по две мечета бродят край селата в горната част на Арденското корито. Чак такава голяма популация не е имало досега в района. Това е цяло стадо мечки! Хората се страхуват, че това напълно ще стопира туризма и някой ще пострада. Никой не иска да се убиват мечките, искаме да се разселят на други места и да се намали популацията им тук до минимум.

Мечките са огладнели след зимния сън и търсят активно храна, за да възстановят запасите си. Цялото население в района търсим спешно среща с институциите, за да се вземат мерки веднага, но не желаем в никакъв случай да се убиват мечки", съобщи ловджията от смолянското село Могилица Росен Инджов. Той и синът му са снимали голяма мечка с две тазгодишни мечета, последно до първите къщи в Могилица преди броени дни. Майката е едра мечка с две малки мечета.

"Синът ми е видял как е слязла в реката и е снимал двете й мечета, които са се заиграли на пътя край село Бориково. Малките нямат страх от хората, дори едното се е изправило любопитно да разгледа кой пристига. С фото капани сме установили още две мечки с по две мечета, но по-големи - на по две - три години, отделно има и други големи мечки в доста малък район, което е много опасно както за местните, така и за туристите", каза Инджов. Засега щети от мечките в района няма, но всички живеят в страх.

Могилица е много посещавано село от туристите, заради Агушевите конаци, куп еко пътеки и преходи, пещери, крепост, откритата миналата година атрактивна панорамна площадка и много други атракции към изворите на р. Арда. Хората се притесняват, че туристите, които не познават нрава на мечките, могат да попаднат в изключително опасна ситуация. Районът разчита на летния туризъм изцяло, а през лятото гората навсякъде край селата е пълна с хора.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?