Следвайте ни

Спряха консултации и прегледи в Смолян заради грип

viber icon

От днес са въведени ограничителни мерки за прегледи и консултации в центровете и болницата в Смолян, заради предепидемични стойности на грип и остри респираторни заболявания, съобщи д-р Сийка Чернева от дирекция “Надзор на заразните болести” на РЗИ - Смолян.

"Спрени са детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, тъй като има завишение на забояемостта от респираторни заболявания. Мерките са само за град Смолян. Държим връзка с 
общопрактикуващи лекари от другите общини в региона и центровете ни в Девин и Златоград, засега те не съобщават за сериозно завишаване на заболяемостта", каза д-р Чернева. За област Смолян, грипна епидемия се обявява при заболеваемост 220 на 10 000 население.Заболеваемостта за периода от 7 до 13 януари е 178,83 на 10 000 , но се увеличава, въпреки това все още е под епидемичните стойности.


Припомняме, че в Смолян грипа взе първата си жертва тази зима. Мъж от Борино почина от усложнения от грипния вирус H1N1 в болницата в Смолян. 


Характерно за грипа е внезапното начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, главоболие, болки в мускулите и ставите.

По данни на пробите, изследвани в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ,  в момента най-разпространени са два щама на грипния вирус – Мичиган A(H1N1) и Сингапур A(H3N2), посочи д-р Чернева.

Тя препоръча избягване на близък контакт с болни лица и местата с много хора и масовите мероприятия. Както и да се използва хирургическа маска и редовно да се мият ръцете, да се избягва обществен транспорт, а болните да си останат в къщи. 

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?