Следвайте ни

Спряха консултации и прегледи в Смолян заради грип

viber icon

От днес са въведени ограничителни мерки за прегледи и консултации в центровете и болницата в Смолян, заради предепидемични стойности на грип и остри респираторни заболявания, съобщи д-р Сийка Чернева от дирекция “Надзор на заразните болести” на РЗИ - Смолян.

"Спрени са детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, тъй като има завишение на забояемостта от респираторни заболявания. Мерките са само за град Смолян. Държим връзка с 
общопрактикуващи лекари от другите общини в региона и центровете ни в Девин и Златоград, засега те не съобщават за сериозно завишаване на заболяемостта", каза д-р Чернева. За област Смолян, грипна епидемия се обявява при заболеваемост 220 на 10 000 население.Заболеваемостта за периода от 7 до 13 януари е 178,83 на 10 000 , но се увеличава, въпреки това все още е под епидемичните стойности.


Припомняме, че в Смолян грипа взе първата си жертва тази зима. Мъж от Борино почина от усложнения от грипния вирус H1N1 в болницата в Смолян. 


Характерно за грипа е внезапното начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, главоболие, болки в мускулите и ставите.

По данни на пробите, изследвани в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ,  в момента най-разпространени са два щама на грипния вирус – Мичиган A(H1N1) и Сингапур A(H3N2), посочи д-р Чернева.

Тя препоръча избягване на близък контакт с болни лица и местата с много хора и масовите мероприятия. Както и да се използва хирургическа маска и редовно да се мият ръцете, да се избягва обществен транспорт, а болните да си останат в къщи. 

 

 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?