71

Спират ВЕЦ "Тешел" заради ремонт на деривационен тръбопровод

НЕК предприема ремонтни работи на деривационнен тръбопровод при ВЕЦ Тешел. Поради констатирани завишени филтрации на вода в района на ВЕЦ Тешел и главна напорна деривация (ГНД), свързваща централата с яз. Доспат, НЕК извърши превантивни мерки за източване на деривационния тръбопровод, съобщават от Националната електрическа компания /НЕК/.

"Вследствие на извършените огледи на тръбопровода са установени линейни участъци с нарушена вътрешна панцеровка (облицовка). Предприети са действия за установяване на причините и подготовка за извършване на възстановителни ремонтни работи при спазване на най-високи мерки за безопасност на околната среда, служителите и съоръженията. Съоръженията на ВЕЦ Тешел не са засегнати, като в периода на извършване на ремонтни дейности централата ще бъде изключена", посочват от НЕК.

Водите на язовир Доспат се отправят към ВЕЦ Тешел чрез главната деривация дълга 16,2 км., от които 15 км са тунели. ВЕЦ Тешел е първото стъпало на каскадата Доспат-Въча. В централата са монтирани 2 турбогрупи тип Францис с обща мощност 60 МВт.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ганев

Ганев

04.08.2023 | 16:36

Колкото и да бях против Маневски, трябва да се признае, че след него предприятието наистина тръгна надолу. Подмамиха ни да викаме срещу него, а още не са ни платили за това.

Отговори
1 1
Истината е съвсем друга

Истината е съвсем друга

04.08.2023 | 16:20

Какви нареждания е дал гл. инженер на ПВЕЦ преди това? Помляхте я тази държава! Ще молите Маневски да върне!

Отговори
2 2

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?