Следвайте ни

Спират достъпа до язовир "Въча"

Заради чумавото прасе не може да се припари в радиус от 8 километра

viber icon

В 8-километрова зона край яз. "Въча" е забранен достъпът за лов, риболов и дърводобив. Причината са намерените две мъртви прасета, едно от които е с положителна проба за Африканска чума.

Болното прасе е намерено във водата на язовира, а другото - на пътя, съобщи шефът на РДГ-Смолян инж. Венцислав Фурлански. В 200 кв. км "инфектирана зона" горските забраниха всички дейности. Рибарите нямат достъп до язовира, както и ловците край Михалково, Селча, Стоманово и в ДЛСР „Чурал - Лисичево". В зоната не могат да се добиват и дърва за огрев.

"Позволява се изнасянето само на добити промишлени трупи, след дезинфекция", каза кметът на община Девин Красимир Даскалов.
Под въпрос е провеждането на световния шампионат по риболов на пъстърва на 28 и 29 септември на река Въча край Михалково от Българската федерация по риболовни спортове. 
Случаите на Африканска чума при диви прасета в Смолянско станаха 5. 
 

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?