Следвайте ни

Сопот и Смолян в обща акция издирват изчезнали туристи

viber icon

Отрядът за планинско спасяване към Планинската спасителна служба в Сопот съществува от 1964 г. Наброява 14 души. От 1978 г. начело на отряда е сопненецът Цвятко Цветков, запален планинар от дете, отличен скиор. Всяка година трупаме знания на зимни курсове на Пампорово, казва Цветков. С отряда за планинско спасяване на Смолян са побратими, дори участвали в обща акция в Родопите за търсене на изчезнали туристи. Сопотският отряд охранява района на Стара планина от Христо Даново до Малката река - един от най-трудните за туристи и планинари. Тяхна отговорност е и район в Средна гора. 

От 2002 г., когато в Сопот се провежда първото състезание по парапланеризъм, местният отряд спасява и парапланеристи при инциденти. Преди това пък спасявали делтапланеристи, които имали клуб към ВМЗ.

Делтапланерист, отличен пилот, вдигнал накрак отряда по време на голямо европейско състезание. Попаднал в градоносен облак. Ледът обхванал делтапланера и мъжът загинал в района на хижа „Васил Левски“.

Опитна парапланеристка пък се разминала на косъм със смъртта по склоновете на Стара планина край Сопот. Едва успяла да се приземи, но със счупен гръбнак, след като на височина над 1500 м върху крилото <210> стъпила паникьосана неопитна колежка. Сопотските спасители транспортирали пострадалата до линейката, която я откарала в болницата за сложна операция.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?