Следвайте ни

Смолянско стана първенец по починали от COVID-19 в страната

viber icon

Смолянска област е първа по брой починали с Ковид-19 в страната по показателите,  следени от РЗИ, стана ясно на брифинг за епидемичната обстановка в Смолян.

"Регистрираме най-високия брой новооткрити случаи на Ковид-19 от началото на пандемията - 62, седмичния ръст  е 44% спрямо предходната седмица, когато бяха 43. По показателите за 14-дневна заболяемост и седмичен ръст попадаме в оранжевата зона за високо ниво на заболяемост, съгласно критериите, възприети в Европа, това налага преосмисляне на мерките", каза д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ - Смолян. Тя посочи, че смъртността на заболели с Ковид-19 в региона е значително по-висока от средната за страната. Измерва се по два показателя - спрямо брой население и спрямо брой заразени от началото на пандемията. Причините са висока възраст, придружаващи заболявания и късно приемане в лечебно заведение, посочи д-р Кубатева. 62 са новите заразени с Ковид -19 за последната седмица, като има случаи от всички 10 общини в региона. Най-много положителни случаи има в Смолян - 19,  Златоград - 13, Рудозем - 9, Девин - 8. Контактите на новите заразени са основно в семействата. 

В община Смолян общо досега случаите на коронавирус са 311, от тях 19 са през последната седмица. На домашно лечение са 9 човека, в болница - 9, на домашно лечение след дехоспитализация са 17 души, или общо активни са 26 лица. Двама са починалите през последната седмица. 

Заради усложняващата се обстановка областния щаб ще предложи да се въведат допълнителни противоепидемични мерки на свое разширено заседание с общинските щабове във вторник следващата седмица. Обмисля се да се забрани работата на пенсионерските клубове и да се ограничи максимално скупчването на възрастни хора. Обсъжда се също задължително носене на маски в офиси и институции, където работят повече от 1 човек, както и проследяемост на дезинфекцията на обекти, която трябва да е по 4 пъти на ден. Обсъжда се и какви допълнителни мерки да се въведат при общественото хранене, ученическите автобуси, работата на пазари и тържища. Има дискусия и по отношение на провеждането на спортни и масови мероприятия, както и на работата на културни институции, театри и кина, каза областният управител Недялко Славов. 


Ще има среща и с директорите на лечебните заведения в региона, тъй като в момента има най-висок брой хоспитализирани пациенти с коронавирус в региона от началото на пандемията. Трудно, но се справят болниците в Девин и Златоград, заяви д-р Кубатева. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?