Следвайте ни

Смолянско с черен рекорд: Най-много закрити училища

viber icon

Над 75 училища в 10-те общини на Смолянска област са закрити и преобразувани от 1990 г. насам, като 35 са по програмата за оптимизация на училищната мрежа. В същото време родопчани са прословути със своята любознателност, а местните деца от години са в челото на националната класация по успех на матурите.

Руините на някогашните просветни средища са най-тъжната картина на Родопите днес. Последно жертва на обезлюдяването падна ОУ "Васил Левски" в неделинското село Средец. Под въпрос са и три училища в община Девин. След закриването и преобразуването материалната база на общинските училища се предоставя на кметовете и общинските съвети за разпореждане.

Материалната база на част от закритите държавни училища - специализирани и професионални, не се поддържа, сградите и дворовете са разграбени. Смолянският инспекторат по образованието създаде регистър на закритите и преобразувани училища в областта през 2011 г. Тогава се натъкват на изоставени училища, в които по кюшета се въргалят документи, печати и омачкани светини като школските знамена и потретите на българските възрожденци. 

В смолянското село Кремене очакваха на мястото на закритото си училище да видят замък. През 2006 г. сградата, която не бе обитавана 40 години, бе купена от французин с такива намерения, но после инвеститорът се отказа от проекта.

Паметник на безхаберието и грозотата от години е и сградата на изгорелия през 1998 г. Техникум по дървообработване и облекло в центъра на Смолян. В сградата се наливаха държавни пари за ремонт, но изведнъж през 2002 г. вместо да се довърши той, им дадоха 120 хил. лв. да се преместят в Техникума по автотранспорт. Сега общината в Смолян обмисля там да се направи многоетажен паркинг.

В същото време в Родопите има и добри примери. Закритото Трето ОУ в Смолян например е преобразувано  в българо-германски професионален център за обучение на кадри за туризма. Добра съдба има и бившето оздравително училище в с. Славейно, което е база на Софийски университет за студентски практики. Бившият детски дом с детска градина в смолянското село Стойките пък се преобрази в изнесен център на Университета по библиотекознание и информационни технологии - София. Според хората в селата това е формулата за спасяване на стотиците изоставени сгради, в които поколения са се образовали.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?