Следвайте ни

Смолянска област влезе в червената зона, спират масови мероприятия и дискотеки 

viber icon

Заради влизането по всички показатели на РЗИ на Смолянска област в червена зона на заразата, се въвеждат редица нови мерки за ограничаване на Ковид -19 от утре, 28 октомври, на територията на цялата Смолянска област. Това съобщи областният управител Недялко Славов след разширено заседание на кризисния щаб с представители на общините и болниците в региона. 

Новите мерки се възлагат на РЗИ и се въвеждат от утре за срок от три седмици.

От щаба задължават да се осигури дистанционна форма на работа на служители в предприятия и институции, където не може да се изпълни изискването за метър и половина дистанция и задължително носене на маски. Забранява се работата на дискотеки и нощни заведения. Отделно се забранява работата на питейни заведения след 24 часа. Заведенията за обществено хранене са длъжни да осигурят метър и половина дистанция от облегалките на столовете на две съседни маси, и да не допускат повече от 6 души на маса. А също и да създадат график с организация и контрол за 4 пъти на ден дезинфекция. А търговските обекти - недопускане на повече от един човек с маска с покриване на устата и носа на площ от 2.5 кв. м. Не се допуска употребата на пластмасовите приспособления за уста.

Пазарите и тържищата остават да работят, но при задължително спазване на мерките - поставени предпазни маски и дистанция от метър и половина между сергии, както и еднопосочно предвижване на гражданите.

Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия на закрито и открито, както и работата на пенсионерските клубове и клубовете за хора с увреждания. Забраняват се груповите занимания в читалищата и групови самодейни изяви, спортни прояви се провеждат без публика.

Остават да работят при стриктно спазване на мерките Центровете за подкрепа и личностно развитие и ОДК, общините трябва да контролират работата им за стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Забраняват се плановите операции и планирания прием в лечебните заведения, а превозвачите се задължават да увеличат обществените автобуси, където е възможно, с цел намаляване на гъстотата на лицата в обществения транспорт.  Разпоредено е културните и развлекателни мероприятия да се провеждат при до 30 % пълняемост от капацитета на залата, с цел създаване на организация за дистанция от метър и половина между зрителите, а лицата от публиката се задължават да носят защитна маска.

Щабът ще изпрати искане до НЗОК, направено по предложение на д-р Личев, директор на болницата в Златоград, за допускане на специалисти по вътрешни болести, които да лекуват пневмонии, за да се запълнят кадровите потребности в региона.

В момента активните случаи на Ковид 19 в Смолянско са 153, като в болница са 51. Данните показват ръст от началото на октомври, като всяка седмица болните стават все повече, заразените медици се увеличават, а смъртността при болните е висока. По показателя за 14-дневна заболяемост Смолянска област влиза в зоната на червения код за висока степен на заболяемост, каза шефът на РЗИ - Смолян д-р Мими Кубатева. Почти четири пъти по-висок от средния за страната е показателя за 14-дневна смъртност в региона, както и три пъти повече са хоспитализираните. "През седмицата най-много нови случаи има в Смолян - 24, Девин - 15, Рудозем - 15. Общината с най-много засегнати населени места е Рудозем. Сред новоустановените има 11 медицински лица. Повече от половината от заразените са над 65 години. 

Данните на болниците в региона сочат, че капацитета им от леглова база, обезпечена кадрово за лечение на Ковид 19, е запълнен на около 50%. 
"По моите наблюдения епидемията върви към върха на развитието си, вируса твърдо се е настанил в нашето общество, сега го има навсякъде", каза болничния епидемиолог на МБАЛ-Смолян, д-р Сиденко. Неговите очаквания са тази седмица да се стигне върха й и следващите седмици да започне спад на епидемичния процес. "Целта на тези мерки не е да спрем вируса, а да го забавим, за да може здравната система да поеме болните, които се нуждаят от хоспитализация и да им окажем своевременна и качествена помощ. Че ще мине, ще мине през всички нас, въпроса е как ще мине. Тези маски и дезинфекция целят да се намали инфектиращата доза. Едно е да срещнеш 1000 вирусни единици, друго - 10 млн. единици наведнъж. Целта е да минем с минимум жертви през тази епидемия", каза д-р Сиденко.
Той посочи, че по-тежко заразата протича при пациенти с хронични сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, а възрастта е рискова. И заяви, че възрастните много по-късно търсят лекарска помощ, когато вече е утежнена ситуацията. Шефовете на болниците в Девин и Златоград заявиха, че най-голям проблем на общинските здравни заведения е кадровия дефицит, а работещите са изморени.
"Стигаме до някакъв разумен баланс с мерките, за да се противопоставим на заразата. Идеята е с мерките да ограничим заболяемостта и да може да ги облекчим по коледно-новогодишните празници. Такова е и мнението на епидемиолозите, че ако се спазват стриктно мерките три седмици, ще можем по празниците да празнуваме", коментира областният управител Недялко Славов. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?